måndag 24 augusti 2015

Glaskroppsavlossning - kan jag vänja mig vid det?

Bild 1. De flesta vuxna kan se små rörliga mörka fläckar i synfältet, särskilt om man riktar blicken mot en ljus yta. Det är en ofarlig åldersförändring som beror på glaskroppen skrumpnar och att proteiner i glaskroppen klumpar ihop sig. Hjärnan kompenserar i regel detta genom att "sortera bort" de mörka fläckarna och de flesta besväras inte av dem. Bild 2. Glaskroppsavlossning. Ger kraftigare synfenomen som mörka och rörliga prickar, nät eller maskar. Ofta drabbas man också av ljusfenomen som blixtar eller blinkningar. Sök vård vid plötsligt påkommande synförändringar! Bild 3. Farlig näthinneavlossning. Ett svart fält i synfältet, i regel växer det dag för dag. Sök läkare snarast, det kan rädda din syn! Näthinneavlossning kan behandlas om man får hjälp i tid Foto: Synskadades riksförbund
http://www.expressen.se/halsoliv/flackar-i-ogat-hotar-din-syn/
I medelåldern är det vanligt att glaskroppen skrumpnat så mycket att den lossar från sina fästen i bakre delen av näthinnan. Detta drabbar varannan person i medelåldern. Närsynta är mer utsatta än andra. Glaskroppsavlossningen ger ofta en plötslig synpåverkan som större fläckar, ”flugor”, maskar eller nät. Ofta kan man också drabbas av ljusfenomen som blixtar eller blinkningar.
– Glaskroppsavlossning är den vanligaste anledningen till att människor söker ögonläkare akut, säger Carl-Gustaf Laurell.
I regel är tillståndet helt ofarligt och övergående. Hjärnan ”lär” sig efter en tid helt enkelt att sortera bort de störande fläckarna.
– Hjärnan är fantastisk. Den väljer den bästa bilden.

Jag skriver det är inlägget för att berätta om en begränsning jag fått genom att det påverkar mitt läsande. Det är psykiskt påfrestande och det hjälper inte att tänka positivt som att jag kan ju fortfarande se. Jag har fått ha mörka glasögon i tre månader. Alla tjocka böcker som jag velat läsa har fått läggas undan. 

/Kajsastina

2 kommentarer:

 1. Det låter jobbigt och jag hoppas att din hjärna fungerar så att de där fläckarna sorteras bort. Att du inte orkar läsa tjocka böcker förstår jag mer än väl. Du får lyssna på dem i stället. Det går ju jättebra det också.
  Krya på dig!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Låter riktigt otäckt. Måtte du bli av med de där fläckarna!
  Kram

  SvaraRadera