måndag 11 januari 2016

Louise Penny, en deckarförfattarinna från Kanada


Fick tips om boken  Ett förbud mot mord skriven av Louise Penny. Vid sökandet efter boken på bibblan fann jag att den var del fyra i en serie om den charmige kommissarie Gamache och den kanadensiska byn Three Pines invånare, alla mer eller mindre excentriska.

Därför lånade jag den första, Mörkt motiv. Den boken fick en stor läsekrets över hela världen. "Mörkt motiv är ett klipskt och klassiskt mordmysterium skrivet i samma anda som Agatha Christies och PD James bästa böcker. "


Jag började läsa boken igår (är på sid 150), så innan kvällen är slut har jag läst färdigt den. Jag slötittar numera aldrig på TV och nyheterna läser jag på nätet. Så tid finns.  Förutom deckargåtan har boken en hög mysfaktor och vissa saker känner jag igen som då Mont Royal nämns. Jag var i ett par omgångar i Montreal, sammanlagt ett par veckor, då jag bodde i USA. Man bör kunna läsa den sista boken fristående, men persongallieret är omfattande och jag njuter av den parallella handlingen mellan människorna och den mordgåta som skildras. Väljer att läsa alla! Behöver något mysigt idag då snön vräker ner i form av våta snöflingor och allt lägger som kladd på marken. Fick idag pulsa till bibblan för att hämta Ett förbud mot mord. Passade på att boka en tid hos bibliotikarien som ska visa mig hur jag laddar hem e-filer till en läsplatta. Min glaskroppsavlossning återkommer vissa dagar, ja ganska ofta faktiskt.Till vänster visas Nådastöt, bok två. Kanske hoppar jag över den. Andra böcker ligger på väntan.  Ska sammanställa dem senare för överblick. Jag kommer att delta i  Bokresan Jorden Runt V som Lyrans Noblesser startar i februari.

Del tre, Den grymmaste månaden till höger.
Kort resumé av del fyra
Gamache och hans hustru sedan över trettio  firar sin bröllopsdag med att besöka det flotta men ensligt belägna värdshuset Manoir Bellechasse. Även den välbärgade familjen Finney har rest dit för att hedra minnet av sin avlidne far, patriarken Charles Morrow. Relationerna i hans efterlevande familj är dock ansträngda. Alla har de sina privata skäl att närvara när den ståtliga statyn av fadern ska resas i trädgården.
Louise Penny


/Kajsastina

1 kommentar:

 1. Tack,för din kommentar.Ja vad är ett år,tycker åren bara
  rusar iväg i en rasande fart.Jag har nu ikväll tagit bort
  lite julsaker,tycker att det var nyss som jag plockade fram dem.Vi får hoppas att år 2016 blir ett bra år,men
  orosmolnen finns där ändå,all ondska i världen som man
  blir matad med på Tv,tidningar,data mm.Och visst är det
  skönt att bege sig in i böckernas värld att kunna läsa en riktigt bra bok.
  Kram:Ingrid

  SvaraRadera