lördag 3 september 2016

Inlagd Västeråsgurka
Idag har det gått en vecka sedan jag lade in gurkorna. Har provsmakat idag och de var knapriga och goda men ska tillsätta litet mer socker, då jag tog mindre än vad som stod i receptet. Jag har kopierat receptet från min receptmapp i datorn; därför vit bakgrund men att skriva om det har jag inte tid med. Det är mycket just nu. Ska läsa ut Sekten på Dimön idag, så dottern kan ta läsplattan och ladda ner tre nya böcker. 


NILS-EMILS VÄSTERÅSGURKOR

Gör så här

 1. Lägg gurkorna i kallt vatten och borsta de rena. Skär dem i skivor och lägg i en kruka. Slå på vatten så att det täcker ordentligt. Mät upp vattnet och blanda det med rätt mängd salt. Rör tills saltet löst sig och slå saltlagen över gurkskivorna igen. Låt stå över natten.
 2. Sila bort saltlagen väl. Varva gurkorna med dillkronor och senapsfrön. Koka ättika, socker och vatten till inläggningslagen i cirka 10 minuter.
 3. Slå den kokande lagen över gurkorna. Låt svalna och sätt sedan på lock. Förvara burkarna mörkt och svalt. Efter en vecka är gurkan klar att ätas.


1 kommentar:

 1. Nu får jag nog skärpa mig. Har bott så gott som hela mitt liv
  i Västerås och har inte kommit på ide´n att lägga in "västeråsgurka". Nu när jag såg ditt recept så blev jag sugen på en inläggning. Gurkor säljer de nog på torget.
  Härligt med alla kantareller i förra inlägget. Vi har så mycket
  kvar i frysen sen i fjol så det känns inte roligt att ge sig ut
  att plocka. Det brukar finnas i närheten där jag har min Polar, som förresten börjar bli fuktskadad på norrsidan. Numera ligger vi inte kvar utan det blir dagsutflykt när någon av barnbarnen är i stugan.
  Jag har efter två månader uppehåll börjat blogga igen.
  Roligt att du finns kvar, det är många av mina följare som slutat skriva.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera