måndag 13 november 2017

Impignement i axelNu har det åter hopat sig med små men besvärliga symptom i min kropp, som gör att jag måste ligga lågt med att använda tangentbordet. En nerv som ligger inklämd i axeln och värken strålar också ned i överarmen och handen. Ett sätt att bli bättre är att avstå från arbete med både dator och mobiltelefon (har tagit bort FB från telefonen). 

Repetitivt arbete i axelhöjd är i mitt fall orsaken. Jag har ägnat mig åt att arbeta vid tangentbord sedan början av 60-talet. (Hade hög hastighet vid maskinskrivningen med touchmetoden.) Trodde att det skulle bli mindre sådant då jag utbildade mig till yrkeslärare, först kontorslärare (med ämnen Stenografi, Svensk Affärskommunikation, Bokföring vid dator, Maskinskrivning. Men sedan slutet av 80-talet blev det enbart datorer som hjälpmedel i många kurser, förutom de vanliga programmen med ordbehandling och kalkylering osv. Hade mycket ont i hö axel för 10 år sedan och fick akupunktur som hjälpte, men först efter ca 10 behandlingar. Nu som pensionär borde jag inte få tillbaka problemen.Värken var olidlig och stressen för att få kontakt med sjukvården gjorde det inte bättre. Min husläkare gick i pension i somras och VC försökte ge mig en ny husläkare, som jag hade kontakt med i juli, då jag inte kunde lyfta ens en kaffekopp utan att få ont. Tänkte först inte själv på att det kunde vara axeln som låg bakom, men det är väl inte patienten som ska ställa diagnos! Hon tyckte jag skulle slappna av. Sådant prat från läkare fick man  på 80-talet, men nu 2017 trodde jag läkarna hade slutet misstro värkpatienter, speciellt som jag har tre diagnoser som ger olika sorters värk. Vår kommunikation brast verkligen. Skickade mail till mina vårdkontakter och fick svar från en äldre läkare som ansåg att den här unga kvinnliga läkaren var min husläkare. Eftersom jag vet att det faktiskt är patienten som ska välja, sände jag ett nytt mail, om att jag vill välja själv. Tänkte maila tills någon reagerade! Inget svar. Sista och 3:e gången sände jag bara ett formellt mail och bad om en läkartid för att få remiss till ortoped. Hade i veckan varit ett par dagar i Västerås och kom hem vid ½ 6 på torsdagkvällen, då en läkare ringer och ger mig tid till måndagen. Han var en ung läkare, men mycket trevlig och kommunikativ. Ställde rätt frågor. Så läkarens ålder spelar inte någon roll. Tre läkare har gått i pension och några nya har inte anställts. Den här mannen blir klar med specialistutbildningen i april, så då kan jag köa hos honom. Han ordnade remiss också, så man får ligga på för att få hjälp. Tycker synd om övrig personal på VC, men ledningen är helt klart dålig, som inte lyckats lösa problemet sedan några år. 

Ska försöka skriva om boken Miraklet (Emma Donoghue), som jag läst nyligen och gillade. Skriver ingen bedömning om boken Romanerna om Patrick Melrose, som var dålig enligt min smak.

Nu ska jag ta värktabletter och duscha varmt på axeln. Det går inte att avstå helt från att göra saker. Stickningen ligger också nere, så allt pågående får bli till nästa jul.

Kajsastina

2 kommentarer:

 1. Hej,tack för din kommentar.Jag är inte heller så flitig längre på bloggen,som det var förr,tyckte om bloggspace.se Jag har en
  tumbas och ena stortån som är utsatt med en artros värk från o till.
  Det går att operera men ortopedläkaren kan inte lova att det blir helt bra.Så jag tränar och ibland en värktablett.
  Jag har numera Instagram där jag lägger upp foton och mitt konto
  är km1949 välkommen att titta in. Krya nu på din axel.
  Mvh:Ingrid

  SvaraRadera
 2. Usch då, det låter inte roligt att behöva avstå från en massa roligt. Ja, kroppen tar betalt för gamla försyndelser kan jag också känna. I mitt fall har jag varit vårdslös med ryggen och det får jag sota för nu. Hoppas du får hjälp. Har tittat in här för att se om du skrivit något om Pakten. Blev litet nyfiken så jag läste den med förundran och olust. Jag har upplevt sektliv i min bekantskapskrets så jag blev nyfiken. Krya på dig hälsar Ingabritt

  SvaraRadera