Efter förmiddagens vattengympa kände jag för att ta vara på äpplena på balkongen och göra en litet annorlunda äppelpaj. Oftast gör jag smulpaj. Jag hade inte valnötter, men det gick bra ändå.
Jag ska bjuda min väninna och granne på fika senare på eftermiddagen.
ÄPPELPAJ MED NÖTFYLLNING
Färdigt på: 50 min
Ingredienser
Pajdeg:
150150 g smör
33 msk strösocker
11 st äggula
3.53.5 dl vetemjöl
Cirka 3 ½ dl
vetemjöl
Fyllning:
44 äpplen
100100 g smör
7575 g valnötter
7575 g hasselnötter
5050 g mandel
11 dl strösocker
11 msk mjöl
33 msk mjölk
aluminiumfolie
Gör så här
1. Sätt ugnen på
200 grader.
2. Arbeta samman
alla ingredienserna till pajdegen. Lägg degen kallt en stund.
3. Kavla ut degen
och lägg den i en pajform (cirka 23
cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och fäst
kanten med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 5 minuter.
4. Skala, kärna ur
och skiva äpplena. Lägg dem i pajskalet.
5. Smält smöret och
grovhacka nötterna.
6. Blanda ihop
smör, nötter, socker, mjöl och mjölk. Täck sedan äppelskivorna med smeten.
7. Grädda i 180
grader i cirka 30 minuter.
Källa: recept.nu Monika Ahlberg
Håll till godo!