Efter förmiddagens vattengympa kände jag för att ta vara på äpplena på balkongen och göra en litet annorlunda äppelpaj. Oftast gör jag smulpaj. Jag hade inte valnötter, men det gick bra ändå.
Jag ska bjuda min väninna och granne på fika senare på eftermiddagen.
ÄPPELPAJ MED NÖTFYLLNING
Färdigt på: 50 min
Ingredienser
Pajdeg:
150 g smör
3 msk strösocker
1 st äggula
3.5 dl vetemjöl
Cirka 3 ½ dl vetemjöl
150 g smör
3 msk strösocker
1 st äggula
3.5 dl vetemjöl
Cirka 3 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
4 äpplen
100 g smör
75 g valnötter
75 g hasselnötter
50 g mandel
1 dl strösocker
1 msk mjöl
3 msk mjölk
4 äpplen
100 g smör
75 g valnötter
75 g hasselnötter
50 g mandel
1 dl strösocker
1 msk mjöl
3 msk mjölk
aluminiumfolie
Gör så här
1. Sätt ugnen på
200 grader.
2. Arbeta samman
alla ingredienserna till pajdegen. Lägg degen kallt en stund.
3. Kavla ut degen
och lägg den i en pajform (cirka 23
cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och fäst
kanten med aluminiumfolie. Förgrädda pajskalet i 200 grader i cirka 5 minuter.
4. Skala, kärna ur
och skiva äpplena. Lägg dem i pajskalet.
5. Smält smöret och
grovhacka nötterna.
6. Blanda ihop
smör, nötter, socker, mjöl och mjölk. Täck sedan äppelskivorna med smeten.
7. Grädda i 180
grader i cirka 30 minuter.
Källa: recept.nu Monika Ahlberg
Håll till godo!
Det där lät verkligen gott!
SvaraRaderaVi har jättemycket äpplen på Stenstugu, det är en lokal sort från Gotland som heter stenkyrka och det är jättegoda att göra äppelpaj och äppelmos på. Jag brukar också göra smulpaj, men ditt recept ska jag nog prova nästa gång.
Ha en fin helg!