tisdag 4 oktober 2011

Vilken dag! Akupunktur och tandutdragning .

Jag skulle "fånga dagen idag" och det kan man väl säga att jag försökt göra. På förmiddagen var jag på akupunktur. På vägen hem fick jag tillbaka min bultande tandvärk, som jag känt till och från i två veckor. Kl 1 ringde jag tandsköterskan på Specialisttandläkarkliniken vid S:t Eriks sjukhus. Jag skulle komma direkt, så jag bad henne tanka på mitt sjukkort och beställde bil. Tandläkaren kunde inte se utifrån bryggan vad som var fel, men på röntgen syntes det att det var pulpit (inflammation i pulpa). Inte bra alls!

Först tillkallades rotfyllningsspecialisten, som sa att det inte var någon mening att rotfylla och att bryggan hade tillräckligt med stöd, även om tanden längst bak togs bort. Nu skulle min tandläkare på plats kapa bort en bit av min 6-tändersbrygga till en 5-tändersbrygga.
Kirurgen kom för att inspektera. Han var relativt ung och tog med sig sin egen sköterska. Han skulle återkomma då kapningen hade gjorts av min tandläkare. Nu åkte jag ner i liggande ställning och bedövningen gjordes. Buller, sågande och borrande och vattensprutande satte igång och kapningen tog tid. Jag djupandades hela tiden för jag tänkte på att vara lugn vid själva tandutdragningen. Så fort det var klart kom kirurgen och han fick hålla på en bra stund, trots att han hade sagt att det skulle gå "att vicka loss tanden". Det var ingen enkel tandutdragning, eftersom han skar och borrade och använde olika tänger. "Nu knakar det litet", sa han. Jag visste ju att det skulle gå till slut - har ju gjort det förut. Trots det så svor jag tyst för mig själv och det är otroligt bra för att distrahera sig själv. Så till slut var det klart, men då fanns det en bit tand kvar, så han skar bort den. Sedan sköljdes munnen och jag fick kompress att bita på.

Jag är imponerad av den professionella personalen. Inalles var det fem personer inblandade i min behandling idag. Jag hade litet ont då bedövningen släppte, men i och med att den "sjuka tanden" extraherades kommer det att bli bra.
Tyvärr blev det ingen körsång ikväll.


1 kommentar:

  1. Så lugn skulle jag aldrig vara, har man tandläkarskräck så har man :(
    Alltid trevligt att läsa när folk är nöjda, tack för det! :)

    SvaraRadera