lördag 12 februari 2011

Sjögrens - svar på frågor

Nej, Sjögrens är inte en ärftlig sjukdom. Var inte sjuk som yngre utan det här syndromet kom smygande efter klimakteriet. Vissa forskare har sökt samband mellan Sjögren och hormonbrist. Att utveckla sjukdomen tar ca 10-15 år och sedan kan ytterligare några år gå för att diagnosticera, om man hamnar hos en läkare som vet vad han ska söka efter för kriterier. Jag gick hos en reumatolog i flera år för värk i händerna och andra leder. Hon remitterade mig till slut för biopsi, blodprov, tandläkare (för salivmätning) och ögonläkaren (för att mäta tårvätskan). Det sista kriteriet uppfylldes vid besök hos en ögonläkare (en fredag). Han sade direkt: - det här är Sjögrens syndrom. Veckan därpå hade min husläkare resultatet och sände remiss till tandläkaren.

Tur i oturen är kanske att det här inte är en sjukdom som syns utanpå. Själv tycker jag att värken kan hållas i schack hyfsat med medicin, vila och värme, men den fruktansvärda tröttheten kommer som "ett brev på posten" då man gjort något roligt och tröttande.  Det gör att jag försöker planera mina dagar genom att inte ha för många aktiviteter och att vila emellan. Det  är jätteviktigt att röra sig lagom och inte bli sittande hemma.

De sista åren av mitt arbetsliv gick bra på dagarna - jag hade ju rutin och ett avslappnat och naturligt sätt gentemot eleverna. På kvällen planerade jag lektioner och lade fram kläder till nästa dag. Jag lade mig kl 8 på kvällen för det mesta och gick upp kl 6.

Kom nyss hem från dagens stavgång i sol! Jätteskönt! Äldsta dottern ringde nyss efter sin skidtur och kommer hit på eftermiddagen. Hon ville att jag ska komma dit - det vill hon alltid, men i morgon har jag lovat en väninna att gå till kyrkan i centrum och lyssna på gospel. Vi avslutar naturligtvis med fika!
Ha det bäst!

1 kommentar:

  1. Skönt att du inte är så dålig utan att du fortfarande kan göra roliga saker. Det behöver man verkligen! Själv är jag dålig på att göra roliga saker men nu ska jag försöka böttra mig... Ha det bra och tack för svaren!

    SvaraRadera