söndag 13 mars 2011

Bokresan - Mellanöstern- etapp Libanon



MELLANÖSTERN


Innan jag startade resan ville jag ta reda på definitionen på Mellanöstern. Ländernas namn och gränser har förändrats sedan jag läste geografi, så jag hade inte så bra koll på vilka länder som räknades dit.

Det saknas en tydlig definition om vad som räknas som Mellanöstern. De länder som dock som oftast räknas hit är de asiatiska arabstaterna samt Israel och Iran. Av dessa stater är Iran den största till befolkningen. (wikipedia.org)

LIBANON
Staden Byblos i Libanon, som givit namn till bibeln, har en historia flera tusen år äldre än själva kristendomen. DN:s Hans Arbman har träffat 89-årige Pépé Abed, ägare till restaurangen Byblos Fishing Club, dit världens jet set vallfärdade på sextiotalet. Det är en intressant artikel och jag länkar till den här.

Men nu till boken "Sju stenar till den otrogna hustrun, förf Vénus Khoury-Ghata
Huvudpersonen är en kvinna från Paris, som på sätt och vis har flytt efter att ha blivit ratad av sin älskare. Hon söker sig till en hjälporganisation för änkor och barn. 
Hon får uppdraget att ta sig an Noor, som har dömts till stening efter det att hon våldtagits och blivit med barn. Sharialagen säger att hon har gått med på samlaget. Hon har tre pojkar tidigare men mannen har övergett henne och tagit barnen med sig och hon bor nu ensam i byn Khouf. Khouf är en by där kvinnor endast är hondjur och inte mer värda än kattor eller hyndor. Shejken och sharialagen reglerar allt liv och kvinnorna lever under det patriarkala förtrycket.

I början tycker Noor att främlingskan, som hon kallar henne, är konstig som har bild på sin döda katt och som sörjer en olycklig kärlek. De kommunicerar utan ord och vad de känner beskrivs i inre dialoger. Noor är mycket arg på den franska kvinnan som i boken kallas ”Du”. Det tyckte jag var litet besvärligt ibland. De blir så småningom fästa vid varandra och en konstig vänskap utvecklas. Kvinnan stannar i byn lika länge som det tar för barnet att födas. Hon tar strid och besöker mullor för att få domen hävd.

Boken är kritisk mot islam och beskriver kulturen och kvinnornas underlägsenhet i detta samhälle. Tonen är inte humoristisk utan mycket kall tycker jag. Läsningen är realistisk och skriven på ett vackert språk. Vissa stunder måste jag lägga boken ifrån mig, då den var upprörande. Den stannar kvar i minnet.

Författarinnan heter Vénus Khoury-Ghata; hon är född i Libanon men lever sedan trettio år tillbaka i Frankrike.

Den här boken är upprörande, men samtidigt fängslande. Den är skrivet på ett vackert språk och jag ger den sju poäng av tio.

Förklaringar:

stening, stenande, en form av dödsstraff som går ut på att man dödar en person genom stenkastning. Stening omnämns i bl.a. de medeltida Upplands- och Östgötalagarna som straff för den kvinna som mördat sin man.
sharia [ʃari:´a] (arabiska), enligt islam den gudomliga lagen, ett abstrakt begrepp för den ordning som Gud givit människan genom uppenbarelsen. En islamisk rättsvetenskap (utvecklades tidigt för att fastställa vad som är förenligt med sharia enligt Koranen och sunna. Det finns olika uppfattningar om hur den bäst förverkligas och tillämpas i praktiken. I några stater utgör en viss tolkning av sharia landets lag (t.ex. i Saudiarabien) eller överordnas landets lagstiftning (t.ex. i Iran). Islamistiska rörelser kräver att statens lagar ska vara i enlighet med sharia.

2 kommentarer:

  1. Håller med om att boken är skrivet på ett ganska kallt sätt. Jag var också tvungen att lägga ifrån mig boken i flera dagar innan jag kunde fortsätta för berörd det blir man.
    Kramar:O)

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig att man får ta fram kartboken iblandJust Mellanöstern är också för mig ett vagt begrepp.
    När vi var i Egypten och vi stod på en strand och vi såg land bortom havet. Inte alls så längs Det är Saudiarabien sade vårt sällskap. Väl hemkommen kollade jag kartan.
    Intressant bok du läser och fin lektion också.
    Man lär sig alltid något nytt i bloggarna.
    Är det som hos mig att vårtecknen gömmer sig?
    Men snart måste det vara vår.
    Kram Viola

    SvaraRadera