lördag 28 maj 2011

Qigong, styrketräning och så vidare ...Den här maskinen är mycket skön! Bild lånad från Kristianstadsbladet.
 

Förra veckan träffade jag en trevlig sjukgymnast på styrketräningen. Jag ska träffa henne en gång i veckan för instruktioner till styrketräningsapparaterna. Hon tipsade mig också att gå stavgång då jag har "bra dagar", till att börja med stavgång 10 min x 2 varje dag. Jag har fortfarande ont i foten.
I förrgår återgick jag till mina rörelser med Qigong på morgonen före frukost.  I ungdomen gick jag på Yoga, i medelåldern på jazzdans. En period gick jag på husmorsgymnastik på Konsum *fniss*. Jag tog med yngsta dottern – hon pratar fortfarande om att vi gjorde så löjliga rörelser.

Första gången jag stiftade bekantskap med Qigong var sommaren 1989 då jag arbetade på Sätra Brunn som läkarsekreterare i sex veckor av mitt  sommarlov då jag arbetade som lärare. På den tiden var det Uppsala Universitet som drev anläggningen. Jag skrev medicinska journaler på skrivmaskin från kasettband och tittade samtidigt ut genom fönstret. Det var fascinerande att se alla dessa människor göra rörelser under de vackra träden. Det här var den medicinska Qigongen som just hade lanserats i Sverige för kvinnor med Fibromyalgi och andra besvär.

Jag frågade om jag kunde vara med och eftersom jag skrev så snabbt fick jag tillstånd av överläkaren att delta. Jag nämnde ingenting om att jag själv hade värk och trodde då inte att det var speciellt skadligt att ha värk varje dag och äta smärtstillande tabletter. Jag blev så väl behandlad under tiden där och vi hade fester, teater och sång på fritiden. Jag arbetade två somrar till under sex veckor av sommaren – jag hade ledigt två veckor innan arbetet på skolan började.

Jag har också gått på Qigong några år sedan jag flyttade till i Stockholm. Det är en bra träning för oss som inte kan hoppa eller springa omkring. Det återställer och bevarar mjukheten i kroppen. Tyvärr har jag haft uppehåll många månader då jag inte kunnat stödja på foten. Nu har jag lindat foten och har också ett par nummer större skor och hoppas det ska funka bra, så att jag ska kunna gå.

Jag ser framemot sommarens Qigong två gånger i veckan i slottsparken i Edsberg!


Ha det gott!3 kommentarer:

 1. Du tar upp två saker jag inte kan men skulle vilja kunna: Quijong och bildredigering :)

  SvaraRadera
 2. Att du var så flitig så att du jobbade extra under sommarlovet!
  Qigong låter så skönt på något vis men jag har aldrig provat på det och som vi bor har jag alltför långt för att gå med i någon träingsgrupp. Får vara glad för vattengympan under terminerna.
  Stavgång idkar jag däremot ganska ofta då jag går ut i skogen med hundarna.

  SvaraRadera
 3. Cici, Jag var 45 då jag började och hade studielån att betala, men det var roligt och så fick jag ju miljöbyte.

  SvaraRadera