söndag 17 juli 2011

En marklig sommar - men hittills bra!

Bilden fran forra sommaren visar da jag leder vattengympa for vanner i skargarden. I ar gar det inte lika bra med rorelserna - ar inte i lika god form, men jag siktar mot nasta sommar. I ar ar sommaren minst sagt marklig - inga planer gar att forverkliga. Men har passar min gamla devis in "Man har det som man tar det" - en marklig sommar! Obs det ska vara prickar har och dar. Jag skulle ha farit till Umea en vecka och till Molkoms Folkhogskola en vecka i augusti pa kurs "Forfattare i Varmland och Varmlands natur". Har avbokat eftersom det skulle vara langa skogspromenader varje dag. Min aldsta och basta vaninna bor i Umea, men jag prioriterar styrketraningen och far se om jag blir bra pa att ga langt. Jag kan ju fara i host. Forra gangen jag besokte henne hann jag knappt landa pa flygplatsen forran vi  skulle direkt ut i skogen och plocka blabar. Sedan har jag vannerna i Vasteras att besoka och framfor allt en van som bor pa en vacker o i Malaren. Den lilla resan blir av v 32.


Rehabiliterande styrketraning upptar sommaren i ar och forra sommaren var sysselsattningen operation mot grastarr.Tandlakaren har bokat in mig i augusti for att gora klart rotfyllningen, som sedan ska fa tva stifttander. I 3 ar - med uppehall mellan -har jag gatt pa specialistlakarkliniken pa S:t Erik. Jag har anda mycket att vara tacksam for!

Da jag visste i forvag att jag skulle vara hemma mycket i ar fixade jag balkongen mysigt och med fina blommor. Idag  vattnade jag balkongblommorna och de hade klarat sig fint. Min New Dawn- ros i massingskruka ar vackert blommande och doftar underbart!Bild lanad fran Allt om tradgard

Bild lanad fran Lovgens utemiljo i Dalarna
Pa golvet har jag en stor kruka med fjarilslavendel - ocksa den rikt blommande. Den ser som den lanade bilden ovan. Det ar inte nagon perenn, men min forra lavendel fros i vintras.


Vidare har tva tomatplantor fatt pyttesma tomater. Maste skotas noga. Band upp nagra stanglar som jag fatt fron av en van och sag att det var bonor av ngt slag. Hangande har jag murgrona och nagon slags spansk prastkrage, lila. Pa kortsidan blommande pelargoner, tjocka, roda bollar och pa utsidan stora sjok av  lobelia. 


Har bestallt pa natet ett minneskort till min HTC Wildfire S, vilket inte ingick och det maste man ha for att spara kort man fotograferar. Om blommorna fortfarande vaxer da mobilen ar installerad kanske jag lagger ut bilder.


Har last klart Aino Trosells bok, En granslos karlekshistoria. Det var min forsta bok av den forfattaren. Hon refererade  ofta till sina tidigare bocker - innehallet kandes ofullstandigt for mig. Ska kanske lasa en till "Off shore", som har fatt bra bemotande.  Jag kanske hade fatt storre behallning av lasningen om jag last nagra tidigare skrivna bocker. Jo, en sak retade jag mig pa. Hon beskriver handelser pa 50-talet och det verkar som att hon ocksa stravar efter att anvanda den tidens tidstypiska sprak, men plotsligt dyker det upp uttryck som i den har meningen "Skinnforsaljningen i Malung hade natt sin peak. Ett engelskt ord som inte tillkom forran i modern tid, en ekonomisk term. Dessutom - ett modeord pa engelska i en delvis sjalvbiografisk roman, dar hon skildrar en tid fran 50-talet. Det ar kanske jag som ar petig, men jag har for mig att man ska vara noga med detaljer da man skriver.  


Sover i natt i dotters hus, men katten Leo gar ut och in som han vill. Familjen for till S:t Raphael i torsdags for att halsa pa svarsonens foraldrar. Den aldsta dottern kom hem fran tre dagar i Paris med dottern. Jag var hela lordagen med dotter och dotterdotter och idkade tradgardsliv. Vi hade nastan en hel kragpall med squash. Blommorna ar vackert gulorange och i anden av blomman finns det nu sma squashgronsaker!


Sa lange jag vet att barnen med familjer har det bra, kanns det bra. Jag behover inte traffa dem sa ofta men vi paverkar trots allt varandra, aven om resterna av navelstrangen kapades, da de gav sig ivag utomlands for studier. Trots att man som aldre inte ska bli alltfor paverkad hur barnen har det enligt Heinrich Bohms senaste bok (maste lasa).  Han menar att kvinnor tar pa sig alltor stort ansvar for andra familjemedlemmars relationer. Jag lagger mig inte i deras liv och hoppas de inte gor det i mitt. Karlek och respekt i lagom doser. Nu svavar tankarna ivag och jag minns ett citat fran 80-talet: "Karlek ar att lata var och en vara vad den vill for sin egen del. Da jag avslutade kontakten med en man -84 efter sex ar var det ett smartsamt men for mig det enda alternativet. Jag flyttade soderut och han flyttade ocksa till en annan stad for att arbeta som lakare. Han blev fardig samtidigt som jag blev klar med min utbildning i Umea. Han var min stora karlek, om det nu finns nagon sadan? *ler* 


Satt ute och laste mellan 3 och 6 i en underbar varme. Jag hade last slut mina bocker, sa jag hittade en bokbox hos dotter K med fyra bocker av Dorothy Sayers. Har borjat lasa "Oskuld och arsenik", men somnade fran den igar. 
Nu ar det sent 1.14 sa det far bli
fran5 kommentarer:

 1. Vad energisk du är med din styrketräning och det måste kännas härligt när den gör nytta.
  En fin balkong är till stor glädje när man tillbringar sommaren mycket hemma.
  Förra året, då sambon gick på strålbehandling hela sommaren, hade jag mycket växter på balkongen. I år har jag minskat ner det - det blir bättre plats då. Vi är också mer rörliga i år. Vecka 31 och 32 är vi i Skåne. Hade vi varit hemma hade vi kanske kunnat ta en fika.
  Du kommer inte att känna igen centrum i Västerås, vi har fått jättefint med massor med uteserveringar.
  Det har inte blivit mycket läst i sommar.
  Jag längtar ut till min Polar, till lugnet och tystnaden - och böckerna. Men sommaren är inte slut ännu. Idag har himmelen öppnats sig, regnet vräker ner.
  Det blir att sitta vid datorn. Jag har massor med foton att ta reda på, och i eftermiddag kommer ett barnbarn och hälsar på.
  Jag är gräsänka i tre dagar - varför heter det gräsänka - och jag ska äta frukt och grönsaker i dagarna tre. Det blir kokta rödbetor till lunch.
  Sköt om dig.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 2. Vannen Viola! Ja det ar trangt pa balkongen - i vilstolen ligger katten och bredvid sitter jag pa en korgstol. Synd att vi inte kunde traffas for en fika i Vasteras, men det kanske blir en annan gang.

  SvaraRadera
 3. Det låter som om du har en ganska skön sommar tycker jag.
  Och du har så rätt i att man inte ska lägga sig i barnens liv när dom blivit vuxna. Det är nog bra att finnas där om dom behöver hjälp eller goda råd och ber om det, men annars ska man acceptera att det är självständiga personer som lever sina egna liv.

  Jag tycker det är mycket modigt att avsluta ett förhållande och gå en egen väg, då man känner att det är bäst för en själv.

  Jag har just läst ut Nicole Krauss´s "Kärlekens historia" och har fått för mig att du har läst och kommenterat den. Stämmer det?

  SvaraRadera
 4. Cici: Det stammer att jag last Karlekens historia av N Krauss, men har annu inte hunnit kommentera. Det ska bli roligt att hora vad du tyckte om boken! Du har ocksa ratt i att jag har det mycket bra.

  SvaraRadera
 5. Med ett igenkännande leende läser jag ditt inlägg. Din styrka och insikt är beundransvärd. Det är enligt mig en bedrift att kunna ta det som man har det. Jag är otålig och vill komma förbi alla hinder, NU!
  Den stora kärleken? Kanske ser den ut så därför att den stannade i det stadiet?
  Lycka till med resten av sommaren, nästa år kommer en ny!

  SvaraRadera