tisdag 7 februari 2012

Förtryck av pensionärer och ungdomar! - Reinfeldt har slagit till!

Reinfeldt anser att "människor måste vara beredda att försörja sig själva betydligt längre upp i åren än i dag. Pensionssystemet är inte ett trolleri. Det är en välfärdsambition som bygger på stor omfördelning och i grunden på människors eget arbete. För att pensionen ska räcka för den standard vi vill ha måste vi arbeta till 75 års ålder. "
citat: dagens SvD

Vad beror utspelet på? Han kanske vill så ett frö för framtiden. Visserligen anser man att många äldre blir allt piggare, men då måste arbetsmiljön också förändras och det tar många år.  

Trots att jag tidigare röstat på ett parti inom Alliansen har jag nu fått nog av politikernas utspel och fiffel och båg. Så jag vet inte vad jag ska välja vid nästa val. Alliansen ser till att de med höga löner får sänkt skatt, att de får ut arvoden då de slutar och sedan pension resten av livet. Föreslår att politikernas arvoden och pensioner sänks i riksdagen, kommunerna och landstinget.

Hur kan de föreslå att äldre ska arbeta till 75 år, då den unga generationen inte vare sig kan bo, äta eller känna sig behövda utan att få ett riktigt arbete. Vi har en politiker i Sollentuna, Jan Gabrielsson (fp), som föreslagit en lägre lön för unga 12 000 kr. Det är i alla fall lika mycket som en studerande eller en pensionär har, men förslaget förkastas. Man är rädd att lönerna ska dumpas. Är det bättre för unga att driva omkring och känna sig onyttiga? Låt dem arbeta med äldrevård efter en en kortare eller längre utbildning. En hel generation kommer att vara beroende av andra, om de inte får börja arbeta. Dessutom får de uppleva hur verkligheten ser ut för sjuka och fattiga i samhället.  Det är jätteviktigt att få in en fot på arbetsmarknaden och faktiskt lära sig något. Varför skulle man ge en minimilön till en ungdom, som inte har utbildning och kanske t o m saknar betyg i kärnämnen?


Jag personligen utbildade mig på nytt i 2-3 år och var färdig lärare vid 45 år. Jag hade tidigare arbetat som chefssekreterare och institutionssekreterare på ett universitet. I princip har jag arbetat sedan 1958 med uppehåll för vård av barn och frisk man i hemmet åren -66-72. Efter skilsmässa -78 efter 13 års äktenskap utbildade jag mig på nytt 2-3 år och var färdig lärare vid 45 år. Jag flyttade 75 mil söderut med två barn i tonåren, eftersom jag ville ha en fast tjänst. Jag gick i pension vid 65 år och då stod två yngre sysslolösa (fast anställda lärare) på kö för att få tjänsten. Jag var utbildningsledare på Handelsprogrammet och hade hand om elevernas praktikplatser. Kontakten med arbetslivet är jätteviktig för ungdomar. De lär sig inte bara själva arbetet utan också normer, hur man uppför sig och att passa tider. Handledaren gjorde en utvärdering, som också vägdes in i betyget.


Nu kom jag in på ämnet skola, vilket jag brukar undvika. Var man än är finns det en besserwissermentalitet bland människor, som är märklig tycker jag. Bara för att man själv har gått i skolan för länge sedan har man bergsäkra  synpunkter på åtgärder.Kanske får jag tid att återkomma till Björklunds nya skola.

/Kajsastina


4 kommentarer:

 1. Ja, KajsaStina!
  Man blir inte glad av hur det ser ut och hur välfärden har kollapsat. När man ser hur klyftorna i samhället bara växer och de rika blir rikare och de fattiga fattigare. För att få något, om det så är skola, vård eller omsorg så krävs det pengar och inflytande.
  Egoismen råder och de som bestämmer vill inte se eller förstå hur människor i samhället har det.
  Det är som om det finns en tro att människor väljer att bli arbetslösa eller sjuka.
  Just idag känner jag mig väldigt berörd av hur illa det är ställt.
  Tycker synd om ungdomarna som skall behöva uppleva att de inte har något värde, för det är ju bland annat så som man kan uppleva sig när man inte har någon plats i arbetslivet.

  Vad skall man rösta på? Vem skall man tro på?

  Önskar dig en fin dag och tack för ditt engagemang.

  SvaraRadera
 2. Jadu Kajsa-Stina, hur ska man rösta.

  Politiker/Landstingspolitiker som skor sig. Spelar ingen roll vilket parti.
  Landstingspolitiker som vid 41års ålder slutar sinaa uppdrag med 35000 i månaden och 6milj. i avgångsvederlagt. Arbetslös!

  Du kanske har läst om Jörgen Danielsson i Sörmlndslandsting! Skaamlig. Ett sådant Sverige vill inte jag ha!

  margareta

  SvaraRadera
 3. Välfärden var inget att skryta med då jag växte upp efter kriget, men samhället var helt annorlunda då, man behövde inte lika många prylar och fina kläder på den tiden. Kanske har vi blivit lite väl bortskämda med att kunna få det mesta vi vill ha, inom rimliga gränser förstås, men att tro att en arbetsgivare vill ha kvar sin personal till 75 årsdagen är nog en utopi. Naturligtvis finns det enstaka platser och enstaka anställda som klarar det, men inte det stora flertalet. Det kommer bli en massa arbetslösa 70-åringar som sitter och häckar på arbetsförmedlingen gissar jag.

  Nej ge plats för ungdomen, vår framtid, dom som ska skaffa bostad och familj, så att nya små medborgare och arbetare kommer till världen.

  Framför allt är det skamligt att komma med ett sånt förslag med tanke på vad riksdagsmännen har beviljat sig själva i fråga om ersättningar och pensioner!

  SvaraRadera
 4. Jag är rädd för att vi här i östra grannlandet kommer att ta efter. Suck! Och jag som snabbare än fort vill ha pension.
  Du har en utmaning i min blogg.
  Ha det gott!

  SvaraRadera