onsdag 27 juni 2012

Min pågående bokläsning - Klassikersommar varvas med lättare spänningsromaner och deckare

Här rullar dagarna på och det är väl som det ska vara. Vid uppehållsväder har jag testat stavgång. Dagarna den här veckan har mellan regnskurar fyllts med stavgång, massage, bullbak, provtagning, shopping och idag IKEA med dotter K och barnbarn E. Vi gick runt en timme och E var i lekrummet. Kompletterade glas. Storebror A är för första gången hemifrån på egen hand - han är på vildmarksläger i Dalarna. Nästa vecka far pappan och pojkarna till Frankrike och dottern stannar hemma för att arbeta en vecka till innan hon sammanstrålar med dem. Jag själv kommer att ha en del tider inbokade under juli, så det blir bara några utflykter, den första till Gustavsberg. Hade anmält mig till en skärgårdsvecka för ett år sedan, men tror inte att jag får ge mig iväg. I augusti planerar jag att komma iväg en sväng till Umeå.  

Läste min klassiker Jenny fram till ettiden i natt.  Boken är ju skriven på ett ålderdomligt språk (tänka sig att det är 100 år sedan den skrevs). Efter att ha läst en tredjedel tycker jag att historien  känns relativt modern. Kvinnorna i Norge fick rösträtt 1913. Den centrala frågan i boken handlar om  hur en emanciperad kvinna ska leva. Jag får återkomma med en reflektion om boken efter sommaren.

Mellan varven läser jag slumpvis utvalda böcker, som någon rekommenderar och lånar ut. Idag stod jag och klämde på pocketböckerna (39,90 kr/st) som låg i en hög på ICA Maxi, men insåg att stilen är för jobbig att läsa. Ska titta in på bibliotekets hemsida och reservera några av klassikerböckerna, som jag inte har: Madame Bovary och Bröderna Karamazov av Dostojevskij.

Boken Tony & Susan av Austin Wright är en spänningsroman som jag läste i helgen.
"Mästerverk om skuld, hämnd och läsandets krafter

Allt tar sin början när Susan Morrow, en uttråkad medelklasshustru, får ett bokmanus skickat till sig. Det är hennes exman, Edward, som vill att hon ska läsa det. Motvilligt börjar Susan läsa. Och samtidigt får också vi läsa Edwards gastkramande historia om matematikprofessorn Tony Hastings, som på en bilresa med sin fru och dotter hetsas till en olycka. När han stannar vid vägrenen visar det sig att männen i den andra bilen vill ha helt andra saker än Tonys försäkringspapper. Tonys agerande när han plötsligt konfronteras med ren och skär ondska är upptakten till en mardrömshistoria inte bara om feghet utan också om upprättelse och hämnd.

Susan sugs helt in i berättelsen om Tony, men kan inte sluta tänka på varför Edward vill att just hon ska läsa historien. Finns det ett dolt budskap? Tänkte Edward på henne när han skrev? Och vad var det egentligen som gick fel mellan dem för alla de där åren sedan?

Tony och Susan är en makalös bedrift. Spänningshistorien om Tony är nervkittlande och djupt skakande, samtidigt som skildringen av Susans medelklassliv är träffsäkert melankolisk. Austin Wright flätar samman de två berättelserna till en mästerlig roman." (http://wwwbokus.com)

Ha det gott!

/kajsastina

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Hoppas att du får en riktigt fin helg också. :)
  Vad roligt att ditt hår är på G, kan tro att det blir lite varmare då det finns hår på huvudet. Så skönt att din behandling är över. Hoppas att alla prover och framtiden skall vara bra.
  Kram till dig.

  SvaraRadera
 2. Det märks att du börjar må bättre. Att gå en timma på Ikea är ett styrkeprov anser jag.

  Tack för boktipsen, dom ska jag tänka på nästa gång det är dags att införskaffa en ny omgång läsning.

  SvaraRadera
 3. ❤•.¸¸✿⊱╮
  Passei para uma visitinha.
  Boa semana!
  Beijinhos.
  Brasil
  ♡°º
  °♫♫♪¸.•°`♡✿

  SvaraRadera