lördag 8 september 2012

Du är vad du tänker

Är fortfarande hemma, men ska ge mig ut kl 1200 då programmet på Radio 1 (obs länk ovan) slutar. Lyssnar på Eva Rusz´program. Hon är psykoterapeut, en mycket vettig sådan.  Idag är ämnet hur våra tankar styr oss, mycket intressant, även om jag läst mycket om det och också försöker praktisera så gott jag kan.

Att våra negativa tankar styr oss fel redan från början av dagen och senare också. Själv kan jag som exempel ge att jag igår var uppe sent - stickade och såg på film. Därför var köket inte så inbjudande då jag skulle äta frukost i morse. Började tänka: - usch vilken röra, vad jobbigt att ta itu med. Jag ville ju äta en fräsch frukost. Istället bevakade jag tankarna och tänkte om: så underbart att ha ett så trevligt kök, det är så praktiskt och lättskött. Jag ska ge det tio minuter och sedan göra en god frukost.

Blev förvånad över att jag kunde tänka om och till frukost blev det en smoothie med mango. En rostad skiva (dagens enda smörgås!) och faktiskt gott kaffe på det. Har inga tankar på att städa heller, trots att jag inte fått upp gardinerna efter målarnas framfart i veckan.

Varje morgon gör man ett val att gå upp, men också redan på kvällen innan du somnar kan man göra ett bokslut över dagen och tänka på det som varit positivt. Tänk er att du tänker ca 60.00 tankar om dagen, de flesta tankarna är inte speciellt snälla mot oss själva!

För att klara att omprogrammera sina tankar behöver man ha:
 • en god självbild och självkänsla
 • en tydlig målbild
 • en positiv förväntan på dig själv
 • en stark vilja att styra dina tankar
Det är lätt att hamna i en depression av alla negativa tankar. En väninna som jag känt länge förvånade mig i veckan då hon frågade om jag inte var eller hade varit deprimerad under min sjukdomsperiod. Hon utgick från sina egna negativa tankar och trodde faktiskt att man måste vara deprimerad då man är sjuk. Jag svarade nej, det har jag inte varit, och är inte nu heller. Det är ett val jag gjort. Jag har naturligtvis varit trött, ledsen  och haft värk ofta, men varför skulle jag vilja slösa bort resten av mitt liv på att gräva ner mig. Det är som det är och det gäller att göra det bästa och ta vara på all glädje som livet har att erbjuda de år som är kvar.

Nu tar jag en kopp kaffe till
Ha en skön helg!
 
/kajsastina

7 kommentarer:

 1. Hej! Tänk att jag hittade igen dig! Man blir ju lite orolig när man inte ser skymten av dig på bloggen (bloggspace). Blev väldigt glad nu när jag hittade dig här med rykande färska inlägg!
  Jag håller med dig i det du skriver här. Har precis själv haft diskussioner med flera olika om att man ändå gör vissa val i livet. Självklart är vi olika personligheter som reagerar olika på samma saker det vet jag också. Men jag har bland annat en granne som blivit utsatt för sexuella övergrepp som liten, fruktansvärt absolut! Men hon väljer ju ändå på något sätt att vara det där offret, hon hän ger sig ju till att vara den stackars människan som det är synd om. Jag har nämligen själv varit med om saker, bär också en tung ryggsäck. Men jag väljer att inte vara ett offer. Mår dåligt ibland, men ältar då lite med vänner och sedan är det att leva som vanligt igen. Jag VÄGRAR att låta detta styra mitt liv......men jag kanske är starkare än vissa. Och det kanske du med är jag vet inte. Men jag tror ändå ibland att det är för lätt att tycka synd om sig själv och låta det ta över. Bättre att leva i nuet och ta tillvara på det man har. Beundrar dig verkligen!
  Kram.

  SvaraRadera
 2. Den här läsningen var härlig. Så skönt det är med människor som klarar att lyfta sin dag och sin tanke. Det är en konst och det kräver ibland rätt så mycket träning, då inte alla har det med sig från början. Vissa kommer aldrig till en sådan här insikt

  SvaraRadera
 3. Att tänka positivt är nog väldigt viktigt, men kan nog vara svårt ibland.

  Jag är i grunden en positiv människa och ser för det mesta en möjligheterna i livet.

  Ibland när det känns ensamt, trist och tungt brukar jag ta på mig och gå ut och som regel mår jag mycket bättre efter ett tag. Jag är så tacksam över att ryggen tillåter mig att gå ut och gå så att jag får träffa andra människor. Mötet med andra är väldigt viktigt.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Att tänka rätt, och att tänka positivt ... det är en sann konst. Vissa kan det där från början verkar det som. Andra får kämpa med att lära sig det, och vissa kommer aldrig att nå dit, till den sinnesro det innebär att tänka på rätt sätt ...
  Men det är en tröst att veta att det går, och att ni finns där ute ... ni som är levande bevis på att det går att välja väg ...
  Kram

  SvaraRadera
 5. Klokt skrivet! Själv orkar jag inta vara nere allt för länge - det är så tråkigt! :)

  SvaraRadera
 6. Det var mycket intressant. Har varit nån gång på en föreläsning och träning för positivt tänkande. Önskar bara det var så lätt när hela kroppen säger ifrån..
  Kram

  SvaraRadera
 7. Så sant, det tål att höras om och om igen även om man läst och hört om det.
  Tack!
  Brukar tänka på att man blir vad man äter, även mentalt.
  Kram till dig vännen,
  Gudrun

  SvaraRadera