torsdag 1 november 2012

Allhelgonafirande och Halloween


Allhelgonahelgen innehåller två helgdagar. Alla helgons dag infaller i år den förste november och firas på lördagen närmast efter det – i år den 3 november. Dagen ska alltså firas mellan den 31 okt och den 6 nov. Vid nittonhundratalets mitt växte traditionen med att tända ljus på anhörigas gravar. Denna tradition kommer ursprungligen från de katolska medelhavsländerna. Och till slut återinfördes dagen som helgdag i och med helgdagsreformen 1953. Dagen blev då döpt till alla helgons dag.

Helgdagarna handlar både om att vi i livet kan vara förebilder för varandra. De handlar också om hur de som levt före oss är och kan vara viktiga förebilder för oss.

Den religiösa traditionen som många värnar hårt om - det svenska Alla Helgons-firandet- är bara ca 50 år.

Dödskult och helgonkult vid vinterhalvårets ingång som Halloween står för har också svenskar firat i många hundra år, men det har glömts bort. De flesta tror att det enbart är ett kommersialiserat jippo från USA.

Den här årstiden behövs ljus och litet festligheter. Ta och fira i tre dagar: På fredagen låta barnen klä ut sig och fira Hallowen och sedan traditionellt tända ljus på gravarna under lördag och söndag.


Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve och fiandet kom till Sverige på bred front från USA. Halloween i Sverige firas fredagen före alla helgons dag, i år fredag den  2 november.

Källa: Nordiska muséet och WikipediaTrevlig helg! önskar


/Kajsastina 
 

2 kommentarer:

 1. Intressant med din redovisning av halloween!
  Tyvärr kan inte jag hålla med dej riktig.

  USA SOM I BRIST PÅ TRADITIONER HAR konstruerat en tradition som bygger på skrämmsel (Kux Klan).
  Och nu har vi tagit efter, som så mycket annat från over there.

  Vi har gott om trevliga traditioner här i Sverige. Och vi behöver ingen tradition med skrämmsel, våld så som världen ser ut idag. Och mobbning

  mw

  SvaraRadera
 2. Jag citerade bara text från en källa, eftersom många jag mött under veckan inte verkar kunna skilja dagarna åt. Källans namn står längst ned. Själv har jag inga åsikter om helgen, dvs varken bu eller bä. Däremot har jag svårt att förstå vad Ku Kux Klan har med Halloweenfirandet i USA att göra.
  /kajsastina

  SvaraRadera