söndag 27 januari 2013

Eländes elände

I fredags förmiddag hade vi  - 13 ˚ i Sollentuna, men jag kunde inte vänta på att göra mina ärenden i centrum. En vecka efter att jag dragit ut tre tänder hade jag fortfarande tandvärk, men jag tog några värktabletter för att dämpa det värsta.  Väl framme i centrum gick jag på drop in för att klippa håret. Min egen frissa är barnledig och jag tänkte att det kunde knappast bli sämre för håret hade bara blivit krulligare och krulligare. Resultatet blev i alla fall en snygg nacke. Lugg och sidor blir kanske bra då det växer ut. Det bästa var att de hade pensionärspris, 200 kr. Så här blev det.

Ni som lider av tandläkarskräck kan hoppa över det färgade stycket nedan. 
 Ni som arbetar som tandläkare eller tandsköterska, läs och begrunda:

Jag tyckte att det nya året började fint tills jag kom till tandläkaren för 14 dar sedan. Platsen är Oral Kirurgi vid Folktandvården, S:t Eriks sjukhus. Får då besked att  bron som äntligen blev klar i december 2011 hade havererat. Dessförinnan tog det ett par år (beroende på att tandläkaren blev sjuk) innan behandlingarna blev klara. Dax att ta bort den nya bron! Jag tyckte det var bra för jag har haft molvärk där och i hela kinden upp mot tinningen i ett års tid. Det var ändå inte kul att dra ut tre tänder. Tandläkaren skadade nästan min näsa då han hängde sig på den för att rucka på en tand. En gick bra men de två andra tog tid. Efter den sista trillade han nästan baklänges av kraftansträngningen. Jag hade strul med taxibilen och samåkte, vilket betydde rundåkning till flera stadsdelar utanför city. Bedövningen släppte då jag kom innanför dörren hemma. Jag hade fått en provisorisk protes, mycket naturtrogen. Avtrycken hade ordnats vid första besöket. Förutom värken som börjar minska har jag skavsår i tandköttet och kan alltså inte äta fast föda. Läkningen pågår 4-5 veckor. Om höger sidas tandrad också fallerar, kan jag göra implantat. Annars blir det en protes. Jag känner mig som en försökskanin! Har bytt tandläkare under resans gång och den siste mannen säger att han aldrig skulle ha försökt göra en brygga på så dåligt underlag.

Tidigare har jag fått en del av tandvårdskostnaderna betalda efter att ingrepp  behovsprövats hos Landstinget (beroende på diagnos Sjögrens syndrom). Fr o m 2013 är det borttaget. Beskrivning av Sjögrens syndrom kan läsas i höger marginal på bloggen. På rehabstiftelsen före jul träffade jag en dam med samma cancerdiagnos som jag och hon hade fått tänderna fixade via sjukhustandvård.  Jag frågade faktiskt min onkologläkare vid sista besöket. Tänderna har ju tagit skada av cellgiftsbehandlingarn, men jag ska ta tag i det igen och ringa runt och undersöka.
 
Barnbarnet fyller 14 år på söndag och i centrum hittade jag en snygg tröja i duvblått som matchar hennes vackra ögon. Det var en nyöppnad butik, Bikbok. Nya butiker öppnas  hela tiden och samtidigt stänger lika många. Det jag inte visste att det var en butik just för tonårsflickor.

Nu står min vitlöks- och broccolisoppa och väntar på spisen. Tyckte det var lika bra att göra en nyttig och god soppa, som går att frysa in. Ostkaka och hallon blir det efteråt. 

Här visar jag vårblommorna i köket. Jag ser fram emot ljuset och våren.Min vita adventsstjärna är fortfarande fin

Engelska pelargoner och den omblommande Amaryllisen.


Tack för att jag fick "gnälla litet".


7 kommentarer:

 1. Hej!
  Usch så jobbigt med dina tänder. Själv har jag tandläkarskräck. Hoppas att det läker fint nu och snabbt som bara den. Det vore ju bra om du kunde slippa betala hela kostnaden själv, det är ju inte lite pengar det handlar om. Är det sedan biverkningar av mediciner. Håller tummarna.
  Önskar dig en fin dag.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Det är tur att man har sin blogg och kan få gnälla av sig lite!

  Och du har all anledning att gnälla ett sånt elände som du fått med dina tänder.

  Fin i håret blev du i alla fall tycker jag. Det är skönt när man får gå till frissan och snygga till sig och du fick ju göra det till ett bra pris.

  Du har fortfarande den där besvärliga koden kvar, så nu får vi se om jag lyckas bevisa att jag inte är en robot.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Oh så gräsligt med dina tänder!
  Hör ofta att äldre har stora problem. oxå sedan de har fått implant!

  Håller tummarna för mina! Men 2 x om året går jag hos tandhygenist och tycker att det ät värdefullt och hjälper.

  margareta

  SvaraRadera
 4. Tänk Kajsa-Stina, jag tycker inte att du gnäller. Jag tycker alltid att det är så trevligt att läsa hos dig. En beskrivning av livet som det pågår hos dig.
  Lycka till med tandarbetet!
  Kram från mig

  SvaraRadera
 5. Gnäll kan man väl knappast kalla det när man har det så besvärligt som du och vad har man en blogg till om inte just för att skriva av sig vad man tänker och tycker.
  Hoppas nu att du får både bra hjälp med tänderna och ekonomiskt bidrag.

  SvaraRadera
 6. Åh, vilket fint fönster med alla blommorna ... :)

  SvaraRadera
 7. Det här med tandläkaren är en så förfärlig bit av det vi måste genomlida. Dyrt och oskönt! Det kan ju knappast finnas någon som gillar att gå dit ... Ska man dessutom göra ännu värre saker än bara det vanliga underhållet så finns väl knappast ord egentligen ...
  Jag är inte rädd, roligt är det inte ...

  SvaraRadera