lördag 23 februari 2013

Örfilen

Jag började titta på en australisk serie på TV2 och tyckte den var intressant. Då hade det gått två avsnitt, men jag kunde se dem i SVTplay. Däremot tittar jag aldrig på svenska serier som Molanders, Farmen m.m. Örfilen består av åtta avsnitt och den blir mer och mer psykologiskt intressant. Jag ska reservera boken som är skriven av Christos Tsiolkas.


En solig eftermiddag vid en grillfest i en förortsvilla ger en av gästerna en trotsig treåring en örfil. Barnet är inte hans son. Örfilen delar hela umgängeskretsen i två läger: de som tycker att den är ett grovt övergrepp och de som tycker att incidenten var en bagatell.

När pojkens föräldrar bestämmer sig för att göra rättssak av det fördjupas konflikten och får konsekvenser långt utöver vad någon av deltagarna kunnat tänka sig. Vänskapen mellan gamla vänner sätts på prov och familjelojalitet ställs mot moral och principer.


Boken belönades med Commonwealth Writers Prize 2009 och nominerades till Booker-priset 2010. Den har gjort stor succé i den engelskspråkiga världen, översatts till 20 språk och även blivit en framgångsrik teveserie.

/Kajsastina

7 kommentarer:

 1. Jag ser den här serien och tycker att den är jättebra!
  Upplägget där man får konsekvenserna av den här händelsen och hur den påverkar de olika personerna är väldigt intressant.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset! Jag tittar inte mycket på TV nu för tiden, vill inte styras av tiderna och dessutom lägger jag mig tidigt på vardagskvällarna. Men SVTplay är ju bra :)
  Men jag får väl erkänna att jag tittar på Farmen...

  SvaraRadera
 3. Jag har inte sett den men den verkar vara bra. Följer inte så mycket serier heller. Finns så mycket roligare saker att göra:).
  Ha det gott!
  Kramar

  SvaraRadera
 4. Jag ser så lite på tv nu för tiden och denhär har jag missat. Jag vet att jag såg reklamen för den men senhar jag glömt bort den.
  Ofta är det väl en liten detalj som startar ett bråk som sedan växer utöver det rimliga.

  SvaraRadera
 5. Sessan är fantastiskt fin! Vilka ögon hon har! På just den här bilden blir det väldigt tydligt. "Birma" är verkligen något extra på grund av ögonen.
  Men sötaste bilden står nog Leo för. Han är jättegullig på den! Man kan nästan se lekfullheten som ligger på lur ... :)
  Med detta är inte sagt att det är något fel på Findus ... hehehe.

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset. Jag är så omodern att jag aldrig tittat på SVTplay, men nu ska det bli av. Serien verkar vara intressant.
  Jag tittar på "Drömmen om landet", som jag tycker är intressant med sina person-skildringar.
  Jag skulle vilja läsa mera men tiden räcker inte till.
  Jag verkar prioritera fel saker.
  Vilken härlig dag vi haft idag. Snön riktigt glittrade i solskenet.
  För några dagar sedan kom det lite nysnö och dolde allt det grådaskiga.
  Vad kul det låter med dina katter.
  Jag skulle så gärna vilja ha en katt. Tyvärr är det flera som är allergiska i familjen. Min son har föreslagit en nakenkatt men jag avstår, tycker inte att de är nå´t gossiga.
  Ha en fortsatt fin och bra vecka.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 7. Kajsastina svarar: Jag tycker det är bra med SVTplay då jag vill följa en serie.Jag skrev att jag aldrig tittade på serier, men då menade jag sådana här svenska, där vuxna skaleka. Såg "En pilgrims död" med Lars Lassgård. Den var mycket bra!

  SvaraRadera