lördag 25 april 2015

Bokbloggsjerka den 24-27 april


Idag är det lördag och Annika kom igår med en ny bokbloggsjerka. 

Veckans fråga kommer från Koko och lyder: Jag tycker ibland att bloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: Blogga om en bok (eller flera) som är läsvärd, vuxenbok, barnbok eller fackbok, vad du vill. Motivera!

Först till veckans fråga från Koko. Jag som har bloggen Tankar från mitt fönster är av modell ä. i den här genren och har läst böcker i 60 år. Som barn lånade jag böcker på biblioteket och läste med ficklampan under täcket. Slukade alla flickböcker från den tiden, t ex Anne på Grönkulla. I skolan på 50-talet läste jag klassiker första gången. På somrarna brukade jag läsa om någon favorit  t.ex. Krig och fred eller Kristin Lavransdotter. 

Då jag skulle gå min lärarutbildning var min examen från -58  för gammal och jag fick på 80-talet komplettera i ämnena Svenska och Engelska på KomVux. Själv ansåg jag att det var onödigt, men jag behövde visa vad jag läst och få ett slutbetyg. Jag var över 40 år vid den tiden och njöt verkligen av att läsa om alla klassiker, trots att jag blev försenad med att börja på Högskolan ½ år. 

Sedan jag gick i pension har jag läst mycket mer än tidigare och mer av nyutgivna böcker. De recenseras av många bokbloggare. Nyheten om populära nya böcker har spidit sig via alla bloggar. Jag tänker på böcker som Lena Andersson har skrivit, Egenmäktigt förfarande och Utan personligt ansvar. Det gäller att sovra bland nya böcker och våga gå efter sin egen smak. 
Det ena utesluter inte det andra! Jag blandar friskt klassiker och nyutgivna böcker. 

Av nya författare har jag funnit ett par favoriter: Hilary Mantel och Lionel Shriver. Har nyligen läst Skuggan av ett liv och Vi måste tala om Kevin. För några år sedan läste jag om alla Selma Lagerlöfs böcker. Jag har gjort likadant då jag funnit en ny författare att jag läser alla som jag kan få tag på. 

Lyrans noblesser hade för ett par år sedan en klassikerutmaning och en klassikersommar. Jag tar mig friheten att länka till hennes lista med 100 klassiker. 
Här är några jag läste då: Anna Karenina, Den allvarsamma leken, Thérèse Racquin, Historen, Madame Bovary, Krig och fred, En dåres försvarstal, Jenny, Kristin Lavransdotter, Bröderna Karazamov, Kvinnor och äppelträd.

Bokutbudet ä så stort att det ibland för mig blir svårt att greppa. Jag tycker att det är roligt att få kontakt med andra bloggar och få tips. Tack alla som delar med sig. 

För att återgå till Jerkan läser jag nu i helgen boken Frankenstein av Mary Shelley och den har jag inte läst förut. 

/KajsastinaKlassikerutmaning

Klassikersommar
2 kommentarer:

  1. Ja, jag känner också att man har hunnit med många klassiker innan det fanns bokbloggar att skriva om dem på. Så är det ju när man är lite äldre :)

    SvaraRadera
  2. Klart att man ska blanda gammalt och nytt!!!

    SvaraRadera