söndag 10 maj 2015

En smakebit på søndag

På söndagarna har den norska bloggen Flukten fra virkeligheten ett inslag med utdrag ur den bok man just då läser. Det kan se ut så här.

Jag har gjort ett hopp i min bokhög (ville inte läsa klart Kulturkollos Atwood bok förrän läsningen börjar). Jag blev överlycklig då jag fann boken Dagen efter av Lionel Shriver; denna författarinna är jag stormförtjust i och det här blir den 4:e boken på raken som jag läser.


Min smakebit kommer från sid 133, där Irina beskriver för väninnan Betsy vad hon käner för den nye mannen.

"Irina hade aldrig försökt sätta ord på det och hade en dyster föraning om att varje försök i den vägen skulle kännas förnedrande. Inte desto mindre tänkte hon göra ett försök. 'Varje  gång han rör vid mig, skulle jag kunna dö. Jag skulle kunna dö precis i det ögonblicket och lämna den här tillvaron med en känsla av nåd. Och allting stämmer. Det spela ringen roll hur vi än sitter bredvid varandra, det är alltid bekvämt. Doften av hans hud gör mig hög. Det är faktiskt sant, att andas mot hans halsgrop är som att sniffa lim. Aningen sött och myskdoftande på samma gång. Som en sån där komplicerad, reducerad sås man kan få på stjärnkrogar, och som lyckas vara både intensiv och diskret, och som man aldrig kan räkna ut vad den innehåller. Och att kyssa honom – jag borde känna mig förlägen över att säga detta, men ibland får det mig att gråta.' " 

/Kajsastina13 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Den här är en hyllvärmare här hemma...

  SvaraRadera
 2. Om jag ska döma efter smakbiten så är detta inget för mig, det låter som romantik :) Men jag ser att det är författaren som skrivit Vi måste prata om Kevin som jag sett som film och den gillade jag.

  SvaraRadera
 3. Som i Shrivers tidigare böcker jag läst (Vi måste prata om Kevin, Store Bror och Till varje pris) är det inte så enkelt som det verkar. Hennes språk är njutbart, trots att det inte alltid är enkelt. Genom att hon skildrar de två val som huvudpersonen har blir det ändå spännande att följa alla psykologiska kringelkrokar. Jag kanske valde en bit, som är mycket romantisk, men som jag själv upplevt för så kan det vara. Vad roligt det här var!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. Oj, det verkar nästan för mycket kärlek, det. :) Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Jag har hört talas om författaren, men jag har inte läst något av henne. Dock så är jag lite sugen på att läsa Vi måste prata om Kevin. Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 7. tack för smakebiten! den var fin! jag läste nyligen Min store bror och minsann! jag har Dagen efter i hyllan. oläst

  SvaraRadera
 8. Jeg har sett filmen "Vi må snakke om Kevin" og den var utrolig bra. Visste ikke at den var basert på en bok, men jeg vil absolutt sjekke ut forfatteren :)

  SvaraRadera
 9. läste nyligen Min store bror. Kevin läste jag för många år sedan och tyckte att den var mycket bra. och så gillade jag hennes framträdande i Babel. jag gillar mycket din smakebit. och - minsann! - Dagen efter finns i min hylla! jag skrev en kommentar på din blogg igår, men den finns inte med så det fick bli en ny

  SvaraRadera
 10. Tack för smakebiten och besöket på min blogg.

  SvaraRadera