måndag 21 december 2015

Julkalendern i Svt
Årets julkalender har orsakat engagemang. Det är starka röster för och emot programmet. Kommentarerna är polariserade, t ex för: "bra", roligt", "väcker intresse" för barnens historia. Röster mot: "sämsta skit som gjorts" och "vart tog julkänslan vägen". 

Här får de uppleva hur barnen har levt under  olika tidsepoker, antingen som rik eller fattig. Det finns inte i några historieböcker. Att manusförfattarna skildrat det ganska tillspetsat och med humor tycker jag inte gör något. Det är ju underhållning. 

Jag har inte sett alla avsnitt men vet att mitt 11-åriga barnbarn tittar och gillar, just för att han är intresserad av historia. Maten och kläderna tycker han är intressant. Det finns också en del ironi i det hela, som barn faktiskt förstår. Ja inte treåringar kanske men äldre barn. 

Jag tycker att det är ett bra grepp av Svt att inte undervärdera barnen och att våga testa något annat än gulliga familjer som bara är intresserade av tomtar o dylikt. Jag tror att det finns mycket research bakom, vad gäller historien, Tareqs mat och kläderna. Barnen spelar också bra, liksom Erik och Lotta. 

Det är ju ändå en serie och där får man ta sig friheten att inte skildra exakt hur det var ett visst årtal utan tendenserna i samhället. Ni som inte gillar serien, får stänga av och vänta till nästa år. 

/Kajsastina

2 kommentarer:

  1. själv har jag varit mycket intresserat, framförallt kläderna och har naturligvis undrat hur i allvärlden bar man sig åt då istiden låg vid Öresund!

    SvaraRadera
  2. Tittar in och önskar dig en God Jul

    SvaraRadera