fredag 4 december 2015

Saffransdeg och annat julpratKyrkans basar är avklarad och jag kan ta det lugnt, åtminstone med julförberedelser. Har egentligen inte många de senaste åren. Trodde jag! Enligt äldsta dottern behöver jag bara sätta mig i deras bil och resa till Värmland. Vi blir borta till den 28 dec. Så fick jag höra att de tänkte köpa sill så  jag bestämde att göra min citronsill. Det går ju så fort, bara att skära och varva i en glaskruka. Det enda jag numera äter på julen är sill, lax och Janssons. Har fortfarande värk i axel och arm....

Ingen skinka, inga charkuterier över huvud taget äter jag längre. Inte heller sötsaker och kaffebröd. Jag måste mäta blodsockret en g i månaden. Jag bakar ändå åt de andra och litet bröd vill jag ha hemma att bjuda på.

Barnbarn A vill baka med mormor: saffransbröd med fyllning, berättade dotter idag så i morgon tar jag mitt noga utprovade recept och far hem till dem.  Alla gamla recept innehåller alldeles för mycket socker och jag testade ett från Hemmets Veckotidning nr 46 då jag bakade till kyrkan. Också bakningsproffset Rasmusson (från Hela Sverige bakar) anser att Kesella är ute; brödet blir torrare och smuligare av det. Hemligheten är smör, mycket smör, och att verkligen inte ha i för mycket mjöl. Hon nämnde inga mängder, men nedanstående recept bygger på hennes idé och jag garanterar att det blir saftigt och gott.

Ta i god tid fram smör så att det får mjukna innan baket.

50 g                       jäst
4 ½ dl                    mjölk, ljummen
2 kuvert                 saffran
½-1  tsk                 stött kardemumma
1 ½ dl                    socker
½ tsk                      salt
ca 13 dl                  vetemjöl special
175 g                      mjukt smör

Gör så här:
 1. Smula ner jästen i en skål och rör ut den med lite av mjölken. Ta i resten av mjölken, saffranet, kardemumman, sockret och saltet.
 2. Rör i ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 1 ½ timme.
 3. Baka ut till lussekatter eller gör en längd med fyllning.
  Lussekatter: Rulla ut till längd, skär i bitar och forma till lussekatter. Tryck i russin och pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 6-8 min ca 250 grader.
  Fyllning till längd: 100 g smör, ½ dl strösocker, ca 200 g riven mandelmassa.
  Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 min.
Det är nu under adventstiden jag behöver litet mysigt hemma, men jag har inga julstjärnor i år, istället köpte jag en julkaktus. Amaryllisen är knopp nr 2. 

Igår kväll hade jag gjort klart alla raggsockar. Fann undanlagt ca 8 hg av ett ljusgrått garn, Drops Alaska. Lade nyss upp maskor till en kofta på rundstickor.Koftan blir ett långtidsprojekt att sticka på litet då och då. 
Rundstickor är skonsammare för nacken tror jag. 

/Kajsastina

1 kommentar:

 1. Måste absolut prova dit t recept på lussebullar! Kommer att bli en jul med mycket sill - Ernst Kirchsteiger inspirerat

  SvaraRadera