söndag 21 februari 2016

En smakebit på søndagGenom den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten kan vi ge och få smaktips från böcker vi läser. Bloggen administreras av Marie och varje söndag får vi lägga in tips och också läsa andras tips om böcker. En regel finns: Inga spoilers!


Mitt smakprov idag är från sidan 25 ur boken Kära syster skriven av Tawni O'Dell. Fyrtioåriga Shae-Penrose kör taxi i gruvstaden Jolly Mount, där hon växte upp med sin våldsamma och alkoholiserade pappa och yngre syster Shannon som sedan 18 år är försvunnen och som Shae misstänker är död.

"Till sist tvingade Shan mig att välja mellan henne och Clay. Jag har aldrig förstått om hon inte begrep vad hon gjorde eller om hon gjorde det medvetet som något slags snedvridet prov på min lojalitet mot henne. Jag accepterade att hon var tillräckligt gammal för att fatta egna beslut, och som hon så ofta hade påpekat var jag inte hennes mor. Bara hennes syster. Jag hade ingen rätt att säga åt henne vad hon skulle göra. Jag kunde inte tvinga henne att följa med mig. Han var hennes far. Den ende förälder hon hade. Hon brydde sig inte om hans övergrepp mot henne och jag befann mig inte i en situation där jag kunde argumentera mot henne. Jag har levt med min far i tjugotvå år. Jag hade varit hans hustru lika mycket som hans dotter och jag hade varit mor till hans andra dotter. Jag klagade aldrig. Jag försökte aldrig ge mig iväg därifrån. Fram tills jag fick ett eget barn att ta hand om,  försökte jag aldrig hejda honom. Jag trodde att Shannon och jag var tvungna att stå ut med att han slog oss, eftersom vi var hans barn."

HÄR kan du läsa om andras smakbitar.

10 kommentarer:

 1. det verkar vara en otäck historia. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Usch vad hemskt! Tack för smakbit.

  SvaraRadera
 3. Usch och fy vilken pappa. Först tänkte jag att det var en bok för mig, men möjligen skulle det vara för jobbigt att läsa. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Jag har läst en bok av O´Dell tidigare och den tyckte jag var riktigt bra. Denna är jag också lite nyfiken på!

  SvaraRadera
 5. Vad hemskt.. tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakebiten, ny bok för mig.

  SvaraRadera
 7. Blir nyfike på den här boken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Hva barn må holde ut noen ganger, ille å tenke på! Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
 9. Säger som Lotten här ovanför. Tyckte först det kunde vara en bok för mig, men jag undrar jag.

  SvaraRadera
 10. Å, for en grusom historie! Det er uhyggelig når barn blir utsatt for slike ting, og enda verre når de er så hjernevaskede at de tror livet skal være sånn. Stakkar barn!
  Ønsker deg en fin uke!

  SvaraRadera