tisdag 8 mars 2016

Hausfrau av jill alexander essbaum - Bokresan jorden runt

"Anna har varit en god hustru för det mesta". Den meningen inleder den här romanen och fångar intresset från första sidan.

Anna bor med sin man och tre barn i en förort utanför Zurich. Hon kan inte språket, trots att hon bott där i ca tio år. Hon har ingen aning om vad exakt hennes man gör på banken. Hon har inte eget bankkonto och hon har inte heller några vänner. Hennes svärmor Ursula tar hand om hushållet då Anna besöker sin psykiatriker Dr Messerli. Hon anmäler sig till en kurs i tyska, får några nya vänner men framförallt inleder hon sexuella relationer med olika män. Hennes man är obalanserad och hennes svärmor stör henne med sin nyfikenhet.

Anna är uttråkad och deprimerad och passar inte in i Schweiz. Hon har ju inte lärt sig språket under de tio år hon bott där. Här beskrivs grammatiken i tyska språket omväxlande med sexscener.Hennes otrohet och erotiken skildras på ett kallt sätt. Hennes sex är snabbt överstökat. Hon blir mer och mer självdestruktiv och vi får följa henne ända till slutet. Förvånande slut!

Trots all beskrivning ovan känner inte jag att det handlar om känslor eller hela berättelsen om Annas öde känns kall och overklig.

Min bedömning: 3/5 p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar