lördag 30 april 2011

Båten av Nam LeLyrans Noblesser har arrangerat bokresan Jorden Runt (3). Nästa reselektyr var Båten, Nam Le. Författaren är född 1979 och han har debuterat med den här novellsamlingen. Den har blivit kritikerrosad, framför allt i USA. Han skriver just nu på sin första roman. Jag ser verkligen fram mot den.

På grund av våren, värmen och allergin har jag haft litet svårt att koncentrera mig och komma ihåg vad jag läst. Jag kan inte promenera än, så det är tur att jag gillar att läsa. Ska försöka mig på en bedömning.  De här novellerna har inget tema, men det har gått bra att läsa novellerna och sedan ta paus. Jag är ovan vid att läsa noveller, så det fanns från början ett litet motstånd. Det framgår inte av titelsidan att det handlar om noveller, närmare bestämt sju stycken. Jag har läst mycket utomhus men avslutade boken igår kl 24.30. Det var ingen risk att somna, eftersom jag tyckte mycket om de här novellerna. De är fängslande, känsloladdade, tragiska och skrivet på ett poetiskt, nästan musikaliskt språk.  

Av de sju novellerna tyckte jag bäst om den första och den sista.

 1. Kärlek och vördnad och medlidande och stolthet och barmhärtighet och offervilja. Den handlar om honom själv förmodligen, en ung författare i Iowa, som har skrivkramp. Hans flickvän föstår honom inte och då hans far oväntat kommer på besök aktualiseras alla konflikter, en del handlar om hans uppväxt med en brutal far och också om hans fars upplevelser av Vietnamkriget och massakern i Song My. De tvingas närma sig varandra och uppnår en försoning. Mycket bra! 
 2. Båten.  Otäck skildring av en båtresa med vietnamesiska båtflyktingar.
Jag kan varmt rekommendera den här boken. Den har också ett bra format, lätt att ta med i väskan ut i solen.


7 kommentarer:

 1. Jag har ännu sista novellen kvar att läsa.

  SvaraRadera
 2. Tack för alla boktips jag får. Bra att kunna gå in på din blogg när bokhögen är slut och behöver fyllas på.

  SvaraRadera
 3. Hej Kajsa-Stina!
  Hoppas att du mår bra och att allergin blir lättare nu när vädret är kallare.
  Här medicinerar jag för fullt för att må bra under pollensäsongen.
  Önskar dig en fin kväll och tack för dina besök hos mig.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Visst är det en fin bok! Han var också väldigt sympatisk att lyssna till - viket jag gjorde två gånger i höstas. Bäst var det när han avspänt talade om sitt skrivande på trevliga Söderbokhandeln.

  SvaraRadera
 5. Hej Kajsastina!
  Har hittat din blogg via Cici. Har skummat litet i arkivet. Kul och i min smak. Jag kommer att följa dig, det vill jag göra.
  En fråga bara, är du Pantertanten från Dax?
  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Ja den boken var riktigt bra.Jag är inte heller van att läsa noveller men det gick riktigt bra med denna. Längtar efter att läsa mera ifrån honom.
  Ha det gott:O)

  SvaraRadera
 7. Sådana informativ hemsida! Stort tack! Tack för en bra tid på din webbplats. Det är verkligen ett nöje att förstå en webbplats gillar det här fylld med fina information. Tack!

  SvaraRadera