söndag 3 juli 2011

Böcker

Jag har alltid varit en bokslukare. Då jag var barn läste jag med ficklampa under täcket för att inte bli upptäckt. Min uppväxt var inte den bästa - jag tog min tillflykt till biblioteket och böckernas värld.  

De sista 20 åren före pensionen läste jag mest faktaböcker och jag hade alltid kompetensutvecklingen förlagd till sommaren. Jag försökte hinna läsa några sidor ur en skönlitterär bok innan jag somnade.

Gradvis har jag börjat skriva mer om mitt bokläsande i bloggen. Det är väl som det ska, eftersom bloggen delvis speglar det pågående livet. Mitt liv består mycket av läsning - speciellt nu på sommaren då andra aktiviteter ligger nere. Jag träffar barn och barnbarn så gott som varje vecka, men skriver inte så mycket om det. Dessutom är jag inte lika rörlig för närvarande. Det är därför jag går på styrketräning, också under sommaren.

Jag skriver alltså om böcker jag har läst och som jag vill läsa. Min första lista över lästa böcker är från 2010. Där har jag säkert missat många, eftersom jag inte hade antecknade då. Det blir min databas för mitt privata bruk, så jag inte glömmer bort vad jag läst. De böcker jag läst före 2010 är inte med. Jag får se om jag får tid att minnas dem.

För att återgå till läsningen sätter jag stort värde på att få kommentarer, att själv kommentera hos andra bokläsare.  Som senior har jag läst de flesta klassikerna. Jag ser att man i vissa bokcirklar just nu avverkar Anna Karenina. Den läste jag för ca 40 år sedan. Jag läser gärna om bra böcker, men numera läser jag ikapp såna böcker jag missat och framför allt läser jag aktuella och nyutkomna böcker. Jag lånar oftast på biblioteket, men just i dagarna har jag beställt fyra böcker på bokus.nu. Jag väntar ivrigt på posten.  Min favoritbok hittills 2011 är En berättelse om kärlek och mörker, Amos Oz.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar