fredag 2 september 2011

Babel presenterade kurortsromaner i gårdagens program

Babels program igår innehöll flera intressanta samtal och presentationer av författare. Programledaren 
Daniel Sjölin  är helt suverän i sitt framträdande.


Christine Falkenland verkade vara en intressant författare. Hennes senaste bok, Sfinx, presenterades. Däremot tyckte jag att Susan Mausharts bok Nedkopplad var helt ointressant. Det är ju ingenting nytt att man mår bättre som familj, om man umgås mer istället för att hela tiden vara uppkopplad. Sedan visades en intervju med författaren Kader Abdolah. Hans bok Huset vid moskén läste jag i Bokresan jorden runt.

Författarens namn är en pseudonym som kommer från två vänners namn. Vänner som föll offer för regimen i Ayatollornas Iran. Kader Abdolahs roman Dagbok i Kilskrift kommer snart i svensk översättning och handlar om just detta förtryck.
Anneli Jordahl berättade om sin bok Augustenbad en sommar igår. Om du klickar på länken med hennes namn, kommer du till Babelbloggen, där en videosnutt visas med författaren och miljön, där kurorten låg. 

I somras läste jag då och då romanen som följetong då jag bodde i döttrarnas hus - de har båda SvD - men jag känner att jag missade en del. Ska därför skaffa boken och läsa den. Jag kontaktar biblioteket via datorn och bokar böcker.

Så här skriver bokus.nu om boken:
"Det är juni i början av 1890-talet när poeten Andreas Öman anländer till den sörmländska kurorten Augustenbad. Det står tidigt klart att han inte åkt dit enbart av egen vilja. Motvilligt kliver Andreas in på den omtalade doktor Liljedahls kontor och informeras om "en kronisk förgiftningssjukdom som förgiftar hjärnan", vilken bäst botas genom dagliga sittbad i sexgradigt vatten och att till punkt och pricka följa doktorns häfte med de nittionio reglorna.

Andreas är inte imponerad och ger sig snabbt i kast med att avslöja vad han anser är rent kvacksalveri. Under sina försök möter han den skygga rättsrådinnan Amanda Eggerts och den unga glansstrykerskan med den vakna blicken. Han skriver regelbundet brev till sin hustru Aline hemma i Stockholm, där han inte kan undgå att beklaga sig över den omilda behandlingen och det strikta regelverket. När Andreas av doktorn får en överraskande förfrågan om att sätta upp en teaterföreställning kan han inte låta bli att tacka ja - utan att ana vilka katastrofala följder det ska få för honom själv och dem i hans omedelbara närhet.
På Augustenbad förväntas man läsa Atterboms Lycksalighetens ö och inte Baudelaires degenererade Det ondas blommor. Här kan människor från alla olika samhällsklasser mötas - men här råder också en tid präglad av syfilis, morfinism och översitteri, av heta sommarmånader och dolda budskap. "
Jag blir verkligen inspirerad att följa det här programmet. Det stimulerar min läslust. Hoppas den inte försvinner och att ögonen håller ett tag till.
Trevlig helg önskar jag alla bloggare!
2 kommentarer:

  1. "Huset vid mosken" lyssnade jag på när det gick som radioföljetong, men egentligen borde jag läsa den också.

    Den sista boken kommer mig att tänka på när jag i min ungdom upptäckte Guy de Maupassant och läste allt jag kom över av honom.

    SvaraRadera
  2. Har tyvärr inte kunnat se program men denna gång men visst är han bra som programledare.

    SvaraRadera