lördag 7 januari 2012

Eldvittnet av Lars Kepler


Jag är kattvakt i dotterns hus och hade inte med mig min bok. Jag hittar alltid böcker där att läsa, ibland läsvärda, ibland inte. Men, det är som det är, sitter man i ett hus på vintern tillsammans med en katt och ingen dator och inte gillar att titta på TV får jag hålla till godo med de olästa böcker som finns. Det finns mycket böcker här, men vår smak överensstämmer inte alltid. Jag började läsa Eldvittnet av författarpseudonymen Lars Kepler. Den är spännande, men kanske är beskrivningarna av mordet i början alltför otäcka och våldsamma. Om det är en bra intrig, behöver man väl inte överdriva våldet. Läsaren kan väl använda sin egen fantasi!  Jag får se om jag fortsätter eller om jag "skumläser" snabbt för att komma till slutet.  Den är inte värd att packa ned och ta hem.
Författarpseudonymen består av Alexander och Alexandra Coelho Ahnoril
Ska lämna min kommentar senare, men först måste jag skriva en sammanfattning av Bokresan jorden runt, december. Så här beskrivs Eldvittnet av författarna själva på Bokus hemsida:

Personligt från Kepler till Bokus läsare
"Sedan vi började skriva kriminalromaner har vi varit med om en otroligt lustfylld och hisnande resa. Men vi har aldrig tidigare skrivit med en så brinnande inspiration och koncentration som med Eldvittnet. Vi har skrivit med bultade hjärtan och isande rysningar efter ryggen. Vi har inte kunnat sluta på kvällarna. Vi har fortsatt prata om Eldvittnet, väckt varandra på nätterna, diskuterat högt när vi handlat mat och hämtat barnen på skolan.

Kanske beror intensiteten på att Eldvittnet är kommissarie Joona Linnas märkligaste fall hittills. Ett mord sker inne på isoleringsrummet på ett hem för destruktiva flickor i norra Sverige. Det är ett ohyggligt mord. Hela rummet är nedstänkt av blod. Men ingen har sett något. Det finns inga vittnen, och ändå börjar någon tala. En kvinna hör av sig till polisen och begär pengar för att berätta vad hon vet om fallet. Men ibland är det farligare att ljuga än att tala sanning.

Vi skriver om det som verkligen berör oss. Eldvittnet handlar om omhändertagna flickor. Vi tycker att allvarliga ämnen passar för kriminalromaner, men samtidigt vill vi att det ska vara en lustfylld och spännande lyxläsning. Vi vill ge läsarna något extra. Berättelser de inte hört förut. Eldvittnet är vår tredje kriminalroman och vår bästa bok hittills."

- Lars Kepler

/Kajsastina

3 kommentarer:

 1. Jag fick Eldvittnet i julklapp.
  Jag tar med den på resan (se min blogg)
  återkommer när jag läst den.
  Jag har fått muskelvärk i hela kroppen och måste äta morfin - jag hatar alla dessa piller. Fel säger min läkare - se medicinen som din vän och inte som din fiende. Ja, det tål att tänka på.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 2. Nej, fy så kusligt förr frossade jag i mordgåtor,kriminalhistorier så makabert som möjligt.
  Med lemlestade kvinnodelar utspridda här och var.
  Men jag har ledsnat.Vill mycket hellre läsa bloggar.
  Läste boken "Varför gråter inte Emma"
  för det tyckte en bloggvän var ett måste.
  Så då gjorde jag det.
  Har 14 pocketböcker olästa.Gett bort några.

  Ha det så gott.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 3. Jag läste Keplers första bok "Hypnotisören" och blev inte förtjust. Tyckte att dom försökte täcka och få med alldeles för mycket. Inget fel på spänningen, men på trovärdigheten.

  SvaraRadera