torsdag 24 maj 2012

Little Bee av Chris Cleave 
Det är en berättelse om två kvinnor. Deras liv möts av en slump en ödesdiger dag, och en av dem måste göra ett fruktansvärt val, den sortens val som man hoppas att aldrig behöva göra. Två år senare möts de igen – det är här historien börjar.


Little Bee, en nigeriansk flicka på 16 år, har suttit i två år som flykting i en förläggning utanför London, där hon ägnat tiden att lära sig Engelska. När hon släpps ut därifrån tar hon fram en adress som hon fick på stranden i Nigeria av en man, Andrew O´Rouke och söker upp honom. Hon kommer dit samma dag som Andrew begravs. Änkan till Andrew, Sarah O´Rouke, är ett berättarjag och hennes berättelse varvas med Little Bees. Tråden som leder fram till vad som egentligen hände den dagen på stranden vävs långsamt samman.

Till slut får vi reda på vad som hänt och det är hemskt och ofattbart.  Sarah har en son, Charlie, som alltid bär en Batman dräkt och är redo att slåss mot de onda. Här finns också en man och älskare, Lawrence. När han ser att de två kvinnorna på ett naturligt sätt vill hjälpa varandra blandar han sig i. Men Sarah har fått en mening med livet och känner ansvar och också skuld gentemot Little Bee.  Den här lilla flickan som blivit vuxen alltför fort är både tuff och humoristisk. Från Little Bees synvinkel får vi se västvärlden med dess fördomar och okunnighet om andra länder. Boken handlar om krig och förtryck, men också om medmänsklighet och hopp.


Trots den tragiska handlingen är boken mycket läsvärd.


1 kommentar: