tisdag 22 maj 2012

"Stängt mellan hägg och syren"

Bilden hämtad från stadsträdgårdens blog


Våren i år har varit oberäknelig, fram och tillbaka, men plötsligt är det nu försommar. Jag njuter av alla vårtecken, trots att pollenallergin i år är svår. Dagarna är inbokade av allt möjligt, trots att jag avslutat behandlingen, men två gånger i veckan ska det tas prover. Uttrycket "mellan hägg och syren"  sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten "Stängt mellan hägg och syren". Det ska betyda perioden mellan det att häggen respektive syrenerna slagit ut.

Tiden skiljs åt, eftersom vi har olika klimat i vårt land. Jag såg häggen blomma häromdagen  *atchii*! Samtidigt hade syrenerna stora knoppar, så i mina trakter dröjer det nog en vecka tills syrenerna slår ut i blom.

/Kajsastina

5 kommentarer:

 1. Häggen blommar som allra bäst nu, men syrénerna är inte långt efter. Ett par dagar till med värme så slår de också ut. Jag såg en vit syrénbuske idag som faktiskt var utslagen redan.
  Så den där skomakaren han kom inte att få mycket till semester.

  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Kan ju inte skriva samma som Ingrid, men det är lika dant här i Södertälje, de kommer hack i häl.

  Förr led jag av pollen, men inte till närmelsevis som förr.Nu kan jag till och med lukta på häggen.

  Hoppas allt är bra.Eller bättre kanske.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Så roligt och härligt att du får känna dig piggare nu efter din långa behandling. Hoppas att du fortsättningsvis får må jättebra. :)
  Ja, nu är det en underbar tid. Det känns som om allt blommar nu. Här står syrenerna i blom nu, det går för snabbt. Det regnar runt omkring i landet men här är det rätt så torrt så jag vattnar. Man blir ju lite rädd för bakslag, inte vill jag ha regn i hela juli.
  Önskar dig en fin dag.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Ja, här blommar häggen för fullt, men vad jag kan se på syrenerna, så blir det nog 14 dagars stängt här om man ska göra som skomakaren.
  Hoppas dina krafter återvänder snart och att du kan njuta av den fina tid vi har just nu!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Tänk den tid då man kunde uttrycka sig så! Visst är det en ljuvlig tid nu :)

  SvaraRadera