torsdag 11 oktober 2012

Mo Yan - årets nobelpristagare i litteratur

  Yan (莫言), född som Guan Moye, 17 februari 1955 i Gaomi, Shandong, är en kinesisk författare. Hans pseudonym betyder "Tala inte". Mo Yan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2012.

1976 tog han värvning i Folkets befrielsearmé och började skriva sina första texter som soldat. Mo Yans verk har liknats vid magisk realism och utspelas i hans hemprovins Shandong.

I väst blev Mo Yan först känd som författare till romanen Det röda fältet, som filmatiserades av regissören Zhang Yimou 1987 med Gong Li i en av huvudrollerna. Hans verk har översatts till fler än tolv språk; tre av hans böcker finns på svenska. Franska är det språk han översatts till mest, med 15 böcker 2012. Källa:Wikipedia.

Jag kände till honom men har inte läst något, men roligt att det blev en kines. Han är rel ung, 57 år, och beskrivs som en försynt och varm person. Han var hemma hos sin pappa då han fick meddelandet och han blev "både överlycklig och vetskrämd".  Han skriver på kinesiska men finns översatt till svenska i några böcker. Jag har nyss beställt Vitlöksballaderna från bokus.

/kajsastina

3 kommentarer:

 1. Äntligen en chines, Mo Yan. Att få läsa noveller från hans landsbyggd Shandong.

  mw

  SvaraRadera
 2. 7äntligen får vi läsa om den chinesiska landsbyggden

  mw

  SvaraRadera
 3. Det jag hörde på radion i går om honom låter väldigt lovande. En riktig berättare som kan gå hem i de flesta läger, inte svår på något sätt men med mycket fantasi. Kul!

  SvaraRadera