fredag 18 juli 2014

Cronut - ett amerikanskt bakverk - en mix mellan croissant och donut

cronut.jpg
http://www.kokaihop.se/recept
Bild och recept nedan hämtat på ovanst länk.
Sökte ett enklare recept på nätet, nämligen syltkakor.Ville baka litet kakor att ta med mig till Fruntimmersveckan. Hittade det här och tyckte det lät kul och tänker pröva någon regnig dag. 

En cronut är en mix av croissant och donut, men enligt Dominique Ansel själv är det ett bakverk i en klass för sig. Såklart. Bäst beskriver man nog ändå en cronut som en friterad, krämfylld croissant formad som en munk eller donut.
Originalet från New York är patentskyddat, men varianter dyker upp titt som tätt i världsstäder som London, Los Angeles, Tokyo och Sydney. 

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda mjöl, hälften av smöret och kallt vatten till en deg. Lägg i kylen 30 min. Kavla ut degen till en fyrkant, hyvla resten av smöret och lägg på halva degplattan, men inte för nära kanten. Vik degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en fyrkant, se till att inget smör tränger ut. Vik ihop degen i tre delar och lägg i kylen 15 minuter. Kavla och vik på tre igen. Upprepa ytterligare två gånger och kyl degen emellan.


2. Kavla sedan ut en platta, ta ut 10 runda kakor, ta ut ytterligare ett hål, spara "hålen". Lägg kakorna på bakplåtspapper.
3. Värm upp frityroljan till 165 grader, stäng av fläkten och ha ett lock i närheten om det blir för varmt och börjar brinna i oljan. Fritera ett par cronuts i taget, två minuter på varje sida, lyft upp på papper och låt rinna av. Rulla i strösocker. Fritera även "hålen".
4. Lägg äggulorna i en gryta, grädde, majsstärkelse och strösocker. Värm försiktigt och vispa tills fyllningen tjocknar, låt den inte bli för varm då smakar den mest ägg och kan bli grynig. Tillsätt vanilj och låt svalna.
5. Fyll en spritspåse med fyllmunstycke med vaniljkrämen och spritsa fyllning i dina cronuts.
6. Rör ihop kristyren, färga eventuellt och dekorera dina cronuts.

Det verkar vara ett jobbigt recept! Varför inte göra en croissant eller en munk istället?

/Kajsastina


3 kommentarer:

 1. väntar på en regnig dag jag oxå!

  margareta

  SvaraRadera
 2. Kaloribomb??
  Skämt åsido!
  Gillar lite goda
  bakverk ibland,ser gott ut.
  Mvh:Ingrid

  SvaraRadera
 3. Hej Ulla!
  Du frågade om kalla soppor i vår blogg. Tyvärr har vi inte några såna mer än tomatsoppa. Jag gjorde räksoppan som vi har och serverade den halvljummen och det var gott. Hittar du några kalla som är bra får du gärna tipsa oss.

  SvaraRadera