tisdag 15 juli 2014

Nobelpristagaren Nadine Gordimer är dödDen sydafrikanska författaren Nadine Gordimer är död. Hon blev 90 år gammal och hon har i sitt författarskap ägnat stora delar av sitt författarskap ẗ att bekämpa apartheid. Den bok jag själv minns att jag läste är Burgers dotter, men det är längesedan. 

Citat om boken ur 100 vägar till Afrika. Den här webbsidan har jag de senaste haft stor användning av då jag läst många böcker skrivna av afrikanska författare.  

Rosa Burger är dotter till en legend och ett helgon. Själv är hon ingen. Fadern Lionel Burger är läkare, men framför allt en kommunist och idealist som deltar i kampen mot apartheid. När kommunistpartiet förbjuds 1950, går rörelsen under jorden, men kampen fortsätter. Modern Cathy Burger var aktiv inom fackföreningsrörelsen. Hon dog tidigt, men fadern och omvärlden fortsätter att putsa hennes gloria. Kampen går före allt annat i det burgerska hemmet. När fadern slutligen döms till livstids fängelse och dör några år efter domen är han redan en legend bland de sina. Men vem är Rosa, hans dotter? Hon vet inte själv. Omgivningen vet vem hon är, tar för givet att hon ska fortsätta kampen för idealen. Rosa har emellertid genomskådat kommunismen, hon har avfallit från den rätta tron. 1950-talets kommunistiska missgärningar i Europa fick henne att ta avstånd och Lionel Burger och hans vänners kommunistiska strategier blev med åren patetiska. Hennes klarsyn paras inte med emotionell mognad. I det burgerska hemmet har barnvakterna avbytt varandra medan föräldrarna kämpat för saken. Hennes känslor ligger i träda.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar