Rysk konst stod under perioden från 900-talet då Kiev kristnades och till Peter den stores närmande gentemot Europa kring 1700 under mycket starkt bysantinskt inflytande. Revolutionen 1917 innebar en radikal förändring av en konsttradition med mycket lång tradition. Inte desto mindre återknöt både Kandinskij och Malevitj bakåt till den rysk-ortodoxa ikonografin som efter den sovjetiska perioden fått
en renässans.
Något som är viktigt för det ryska folket är ikonerna. Det är religiösa motiv målade på träskivor och som vittnar om det gamla Rysslands kristna tro. Den ryska ikonen betraktas av innerlighet. Dem förmedlar värme, glädje och ro samt berättar om det kommande livet är i glädje och ro hos Gud.
Källa: sv.wikipedia.org
Anna Ostroumova-Lebedeva (1871-1955) . Björkdungen 1916.
|
http://tidenstecken.wordpress.com/2010/07/15/lite-rysk-konst-igen-2/ |
Sedan Sovjetunionens upplösning har flera konstnärer gjort omtalade framträdanden i väst. Deras verk behandlar dels erfarenheterna från stalintiden men har också testat den nya friheten genom att provocera med våld och sexualitet.
Tycker ikoner är jättefina. Skulle vara kul att titta in i rysslands gamla hemligheter, finns nog massor att titta på tror jag! Allt gammalt, mystiskt fascinerar mig! Många kramar!
SvaraRadera