fredag 25 mars 2011

Fredag - Marie Bebådelsedag - Vårfrudag - Våffeldagen

Idag, då jag inte hade någon tid att passa, vaknade jag kl 06.00. Behovet av städning syns helt klart då solen skiner. Jag vill först gå ut ut och testa att gå på foten, åtminstone 30 min. Har gjort Qigong, duschat och druckit kaffe efter gröten.

Jag kollade i almanackan och upptäckte att det var "MarieBeb", som vi sa då jag var barn.

Jungfru Marie Bebådelsedag, Herrens bebådelse, firas den  25 mars före jul, för att högtidlighålla att Maria genom ärkeängeln Gabriel var havande med Jesus. Som en kuriositet kan jag berätta att jag också blev gravid i mars och mina nu vuxna flickor är födda i december. Förr kallades denna dag – som var en helgdag – för vårfrudagen, efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen flyttats till en söndag.

Källa: http://www.nordiskamuseet.se/publication.asp?publicationid=1669


Bild hämtat från nationalmuseumBlev påmind om våffeldagen, då jag läste Polargrevinnans inlägg.

Här kan du få ett bra recept på våfflor och också lyssna på koltrastens sång.

Hoppas ni får en bra fredag!

4 kommentarer:

 1. Önskar dig detsamma! Hur går det med boken? Någon uppfattning än?

  SvaraRadera
 2. Våfflor är inte dumt det! Hoppas du får äta några idag, själv ska jag gå och hälsa på en kompis idag. Ha det gött!

  SvaraRadera
 3. Jag har också varit inne och snott receptet från Polargrevinnan. I vår familj äter vi sällan våfflor, i dag blir ett undantag förstås, men annars är det vanligt häromkring att äta våffloråret runt. Särskilt populärt på sommaren utomhus.

  SvaraRadera
 4. Hej Ulla !
  Vilket huvudbry jag fick först.Klurigt det där med bloggnamnen.På mig står det Vitsippan.Ja,vit är jag ju på flera sätt.
  Så rart Du skrev till mig.
  Jag brukar råda dem som frågar mig om råd.Följ Ditt hjärtas röst.Bättre ha någon, vid sidan om.Han kan ju få grädda Dina våfflor och hämta Dina tofflor.Omvända roller.När vi kommit upp i den här aktningdvärda åldern, ska de se upp på på oss istället för ner.Jag var ihop med en som var 14 år yngre,fast han dog före mig.Hade fetma o.hjärtfel.Jag sprang och han satt.

  Du skriver så bra och förnuftigt.Nu har jag Dig också där jag får reda på allt utan att läsa tidningen.
  Jag brukar fira min namnsdag på denna dag.Marie står ju inte annars i almanackan.

  I morgon far jag till LÄNNA- Skogås där min
  Dotter bor med sin familj, hon fyller 40 år i morgon.

  Har haft fullt upp med en massa annat, har inte hunnit sitta här så mycket som jag vill.Möte i Onsdags em+Torsd.morgon på hälsoenheten.

  Kram och ha en fin Fredagskväll ! /Mi

  SvaraRadera