tisdag 12 februari 2013

Semmeldagen

Bild lånad från wordpress.hogtider.com

Semlor börjar numera säljas i december, men för den som vill hålla på traditionerna äter man inte den första semlan förrän på fettisdagen. Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan. Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar fastan innan påskhelgen. Eftersom fettisdagen infaller fyrtiosex dagar före påskdagen så är datumet beroende på när påsken infaller. Påsken i sin tur infaller ju på olika datum varje år beroende på månens rörelse i förhållande till jorden.
Källa Wordpress.hogtider.com

På 70-talet bodde jag i Umeå och där firades Semmeldagen genom att skolorna fick ledigt efter lunch. Jag arbetade vid Universitetet och vi fick också ledigt. Den eftermiddagen skulle vi åka skidor och äta semlor. Jag åkte mycket skidor i Umeå, eftersom vi bodde precis bredvid ett friluftsområde, Gamlia.

Idag, efter styrketräningen på 40 minuter, har jag faktiskt ätit en semla men några fler blir det inte i år. Ja, möjligen en "minisemla", som finns att köpa på vårt konditori.

Ha en fin Fettisdag!

/Kajsastina

4 kommentarer:

 1. Det blev en semla här också, årets enda för mig :)
  Visste du att det också är internationella pannkaksdagen idag?

  SvaraRadera
 2. Ingen semla för mig i dag men däremot semlebakande med dotterdottern. Sedan kom resten av familjen hit efter avslutad arbetsdag och så åt vi middag tillsammans och barnen åt semlor till efterrätt.
  Jag är ju västerbottning så fettisdagsledigheten känner jag igen. Vi åkte skidor och åt knäck!!!!och apelsin. När jag kom hem blev det bruna bönor med fläsk och semla på det.

  SvaraRadera
 3. Först en promenad ! sedan en minisemla!

  visst är de goda! tycker margareta

  SvaraRadera
 4. Det är allt bra gott med en semla när det passar, men det räcker verkligen med en. Gubben min är vansinnigt förtjust i dessa bakverk, så tyvärr får jag pilla i mig fler varje säsong, för att göra honom sällskap ... hahaha

  SvaraRadera