måndag 11 februari 2013

Laga maten från grunden och slipp matfusket!

Anses hästen vara ett heligt eller högre stående djur än kor och grisar?  Hästkött är säkert inte farligt att äta, men vi ska veta vad vi äter och det ska stå på innehållsförteckningen. Jag tror säkert att vi åt hästkött under efterkrigstiden utan att veta om det.   

Med kunskap om matlagning tar det faktiskt inte så lång tid att laga en måltid. Mina barnbarn i tonåren lär sig sedan ett halvår genom Linas Matkasse. De kan förbereda middagen innan föräldrarna kommer hem och ibland laga hela middagen. Receptbladen är enkla att följa och en veckodag lagas en vegetarisk rätt. Ibland har jag också Linas matkasse – prövade då jag blev sjuk för ett år sedan. ”What you see is what you get”: färskt kött, färsk fisk och fräscha ekologiska grönsaker och rotfrukter. Det blir till och med billigare med den här matkassen, eftersom man inte har något svinn, ingenting kastas. Många familjer handlar storpack på specialpris och köper på sig för att det är billigt. Sedan kanske maten som står för länge i kylskåpet får kastas.

Hur svårt kan det vara att laga maten själv från grunden? Man vet vad man får i sig, förhoppningsvis. Själv äter jag aldrig färdiga frysta rätter. De är näringsfattiga, ofräscha och dyra. Tids nog - på hemmet - får man sådan här skräpmat, vilket jag känner oro inför. Jag äter mycket sällan kött, speciellt inte nu då jag går på tandbehandlingar. Alla dessa matlagningsprogram på TV inriktar sig mest på festmat, men att lära sig att under vardagen snabbt kunna laga näringsriktiga måltider i en familj är ingenting som TV satsar på. Det ska vara dessa spektakulära tävlingsprogram! 
 
Det var vad jag tycker, men alla gör ju sina egna val. Återgår nu till hästköttet. Hur många länder ska vara inblandade för att en liten  maträtt ska komma på matbordet? Hästarna i Findusskandalen slaktas i Rumänien, lagas till i Luxenburg och fraktas med bil till Sverige hörde jag på P1 i morse. Läste också i DN att den ökade slakten i Rumänien beror på att hästar förbjuds på vägarna. Vi kanske också har åsnekött inblandat i den här karusellen.
 
Den här så kallade skandalen lägger sig nog; vi får vara tacksamma att vi tillhör iländerna och inte behöver svälta.
 
Vi hörs! Ha det så gott!


/Kajsastina
 
 
 
 

1 kommentar:

  1. Går alldeles utmärkt att ätta hästkött - men då vill jag oxå veta att det ÄR hästkött!

    tycker margareta som aldrig köper färdiga maträtter!

    SvaraRadera