måndag 14 februari 2011

Alla hjärtans dag


Valentinkort från USA 1910
 Källa: sv.Wikipedia.org.se
Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter - något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.

I Sverige har firandet av S:t Valentin och Alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, då det lanserades av kommersiella skäl och genom amerikansk kulturell påverkan. NK-varuhuset försökte lansera seden, men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna) och har funnit sin plats som Alla Hjärtans dag i den svenska högtidskalendern.


Bild från http://blomsterpassion.se/
En varm kram
3 kommentarer:

 1. Så vackert! Önskar dig en fin dag, em, kväll!

  SvaraRadera
 2. Så härlig bild på din balkong du har som header.
  Jag håller på att läsa HÄR just nu, men det är dikter så jag läser bara några stycken i taget.
  Ha en god fortsättning på alla hjärtans dag:)

  SvaraRadera
 3. Jag var nog för gammal när Alla Hjärtans Dag hittade hit, så det har liksom inte fått något riktigt fotfäste i min familj. Trots det önskar jag dig en hjärtligt trevlig Valentin-dag och tack för informationen du letat reda på och låter oss ta del av.

  SvaraRadera