torsdag 20 november 2014

Tar en paus i bloggandet

Sitter vid min lap top i köket och tittar ut på himlen från mitt fönster. Alla olika grå skiftningar är vackra: mörkt grå, gråblått och ljuset bakom. Har faktiskt inga problem med månaden November. Möjligen får jag för litet ljus och är mer trött än vanligt. Kaffekoppen fylls på på ofta, men efter lunch dricker jag inte kaffe.  

I morgon sjunger kören upp. Nästa vecka arbetar jag med julbasaren i Edsbergskyrkan onsdag, fredag och lördag. Julen tar jag inte så allvarligt för övrigt. I och med att vi firar med musik och ljus och också en jullunch i kyrkan har jag fått det jag mest gillar med julen. 

Till familjen blir det mest stickat som julklappar och jag hoppas det uppskattas. Har ännu inte bestämt hos vem jag ska vara: hemma, hos K med familj i Sollentuna eller hos M med familj i Värmland. Har ju valmöjligheter, vilket inte alla människor har. 

Har också andra tider nästa vecka, tandhygienist och utprovning av ny ryggördel. Så här är det när man måste fixa till sig.  



I helgen ska vi inspektera ä dotterns nya lägenhet och det ska bli kul att träffa dem. De har haft fullt upp med flytten och tjänsteresor, har inte sett dem på en månad. Y dottern kommer förbi ofta, hon har bytt arbete. Hon har varit sex år på förra arbetet men nu har hon mer tid att resa på vardagarna när barnen blivit så stora. Barnbarn A kom förbi  i veckan för att hämta symaskinen och visade upp sina nya jeans. Oj, vad lång han har blivit. 

Själv tar jag paus i bloggandet och återkommer efter jul.


Ha det gott alla! 


/Kajsastina

Den femte årstiden av Mons Kallentoft

Idag är det Torsdag och Sjögren har hållit sig undan idag, trots att jag hade glömt att byta morfinplåster, vilket jag har gjort nyligen. Det jag hade häromdagen var nog ingen virus utan ett skov av Sjögrens syndrom. Handlade igår i Sollentuna centrum en present och en laddare till mobilen på Kjell & Co. Tittade in i Turebergskyrkan och deltog i "Måbra-kören". Torsdagen är en dag utan något inplanerat, ja måndagen också, men då tar jag det lugnt och tvättar och stryker kläder. Måste ha en viss struktur på hushållsarbetet, eftersom tre dagar går åt till styrketräning och sittgympa och kören. 



Bestämde att strunta i städningen igår och satte mig istället för att läsa ut boken Den femte årstiden av Mons Kallentoft, vilken någon har lämnat hos mig.  Tänkte mig en mysig eftermiddag med läsning och tédrickande, men efter ett par hundra sidor, avslutade jag den.

Huvudpersonen Malin, polisen, är ganska intressant och hennes relation till män är litet turbulent. Det som stör är Kallentofts frossande i skildringen av  kvinnokropparn som misshandlats och skändats innan de mördats.  Mördaren hade t o m skurit ett sår, som han sedan penetrerade. Försökte hoppa över beskrivningarna, men till slut var också handlingen urusel. Korta rader med trista dialoger, ibland bara en halv rad. Sedan fortsatte beskrivningen av hur mordet gått till. Kallentoft har en usel kvinnosyn. Har läst några av hans tidigare böcker, men har ingen i bokhyllan, så jag minns att de dödas röster och kommunikation med de levande skrivs med kursiv stil. Det blir faktiskt tjatigt, för att inte säga rörigt och det fick jag inte ut någonting av. 


Baksidestext

Det är tidigt i maj som den unga barnfamiljen på skogspromenad utanför Linköping hittar det svårt sargade liket. Det är otäckt välbevarat och spåren efter tortyr på kvinnokroppen är bara alltför tydliga. Kriminalinspektör Malin Fors tycker sig omedelbart se likheter med fallet Maria Murvall, den unga kvinna som hittades våldtagen och brutalt misshandlad i skogen för fl era år sedan och som sedan dess varit okontaktbar där hon sitter inspärrad på Vadstena sjukhus. Av en slump träffar Malin en psykolog från S:t Lars i Lund som berättar om ett liknande fall, och plötsligt tycks Maria bara vara en liten pusselbit i något mycket större. Men vad är det som är så fruktansvärt att det inte går att tala om?

 



/Kajsastina

onsdag 12 november 2014

Prästgårdspepparkakor i repris

(ca 300 st)

Enligt önskemål lägger jag in mitt gamla recept på goda, lättbakade pepparkakor.


1 hg smör
3 dl tjock grädde (vispad)
3 dl sirap
2 ½ dl brun farin
2 ½ dl strösocker
2 strukna msk kanel
¼ msk malda kryddnejlikor
1 knivsudd kryddpeppar
1 finskuret pomeransskal
8 finstötta kardemummakärnor
2 - 2 ½ l vetemjöl
2 msk bikarbonat


Låt smöret ligga framme i värmen så att det blir smidigt. Rör det kraftigt och blanda i grädden som vispats till hårt skum. Tillsätt socker, sirap, farin och kryddor. Rör smeten kraftigt 15-20 min. Blanda ut bikarbonaten i en del av mjölet och tillsätt det. Tillsätt bara så mycket av mjölet att det blir en lagom fast deg. Spara resten av mjölet till utbakningen. Låt degen stå över natten i kylskåp eller längre. Grädda ett prov. Är provet fint, kavlas degen ut tunt och tas ut med mått. Flyter pepparkakorna ut, tillsätts ytterligare mjöl. Grädda pepparkakorna i god ugnsvärme. (beroende på vad du har för sorts ugn). Låt dem kallna på plåten. Förvara pepparkakorna svalt i burk med tättslutande lock.






En dimmig dag och en cirkulerande virus ...

En konstig virus cirkulerar i bekantskapskretsen. Några har känt sig konstiga i huvudet i flera veckor och några har frusit i några dagar och haft muskelvärk. Själv fick jag i förrgår på eftermiddagen frossa och byltade på mig fleeceunderställ och raggsockar. Hade på förmiddagen varit på körsången och sittgympan. Tänkte att det var fel på termostaten i lägenheten, men framåt 19-tiden förstod jag att det inte var så utan lade mig i sängen med värmedyna och ovanpå två fleecefiltar hamnade persianpälsen, vilken bara används vid svår frossa. Ingen middag, laddade upp med termos med té och en stor kanna vatten inom räckhåll. Värme, Alvedon och den positiva tanken "det går över" gjorde att jag dåsade till. Vaknade vid 3-tiden och kände mig helt frisk och dessutom pigg. Gick upp och drack té och rostat bröd och började läsa Mons Kallentofts bok Den femte årstiden. Väntar ivrigt på boken Dora Bruder av Parick Mondiano, som vi ska läsa i Kulturkollo. 

Idag har jag varit i kyrkan på onsdagsgruppen 11.30--15.30 och vi fick en hel del gjort. Där var ytterligare ett par som hade känt underliga virussymptom. Själv har jag inte varit förkyld sedan i november 2011, en förkylning som sedan utmynnade i min cancerdiagnos i februari 2012. Det var nog dundermedicin i cellgifterna för mitt immunförsvar verkar ha blivit bättre.


Jag skulle ha farit till min väninna i Västerås den 15, men hon orkar inte med besök. Detta ord "orka" minns jag inte att jag någonsin brukar använda. Jag gör mycket saker, men är något begränsad och vilar mycket mellan aktiviteterna. Har en god väninna (i Sollentuna) som fyller 65 i nästa vecka, så jag måste hitta på någon bra present. Ska ändå till Sollentuna C och köpa en laddare till mobilen i morgon.


I morse var det en mjölkig dimma med solsken bakom, vilket kom mig att tänka på den här sången, som kören ska sjunga i slutet på November: A foggy day. Klicka på länken, så sjunger Fred Astaire den. Låten är svårsjungen, eftersom den går långsamt och kanske passar bäst som solo. 


/Kajsastina

torsdag 6 november 2014

Dimman låg tät över slagfältet vid Lützen ...

Någon dimma har jag inte sett idag den 6 november, däremot snö. Undrar om dagens ungdomar i skolan får lära sig stycket utantill som vi fick då jag gick i skolan. Besynnerligt att vi skulle känna till årtalet 1632 och att konung Gustav II Adolf dog på slagfältet men kriget vanns. Gustav Wasas sonson dog och efterträddes av drottning Kristina, endas 6 år, men Axel Oxenstierna tog hand om svenska folket.  Resten är historia.

Sverige idag råder det fred men inte frid. Många av oss oroar oss för den regering vi fått. Hur 17 kommer det att gå?



/Kajsastina

tisdag 4 november 2014

Dagen har fyllts med körsång, sittgympa, läsning och stickning.


Och dagarna går och går...



Sjalen på 1,5 m är blockad och klar

Idag var jag på körsång 10.00--11.00. I samma lokal är det sedan "sittgympa" och idag gick det mycket bra. Kaffe och prat innan jag gick hem och lagade mat. Plötsligt är det onsdag igen, då kommer jag att ta bussen till styrketräningen. Har bara en kupong kvar och måste lösa ett nytt kort för 600 kr, men det är det värt. Jag tar bussen hem vid 12-tiden och hinner då gå på "onsdagsgruppen" i kyrkan. 

Kikade ikväll på städprogrammet i TV1 och de var ju ganska roligt, fast många av tipsen kände jag till, men kul att bli påmind. Tänker nog inte se fortsättningen. Tittade in i kylskåpet och hittade en gammal citron där, så jag testade med bakpulver på en något ful kran i köket och den blänker nu. 

Boken jag just nu läser är Sophies historia av Jojo Moyes och det är en bladvändare, Läste halva igår kväll och resten lär jag hinna innan midnatt. Den är bra och har läst om författaren att hon skrivit ca 12 romaner. Hon bor i Sussex i England. Boken Livet efter dig tyckte jag också om. 




/Kajsastina

måndag 3 november 2014

Igår var det födelsedagsfest igen





Barnbarn A. firades igår och middagen var jättegod. Dessutom fick jag ett nytaget foto av E. Hon har ju börjat gymnasiet i höst. Den här veckan går flyttlasset för den familjen till Solna. Vi tänker ta oss dit och kika på lördag. Deras piano har fått ett nytt hem hos systerns familj. Då jag kom igår satt min franske svärson och spelade. A fick en akustisk gitarr i present! Själv är jag trött efter gårdagen men det var det värt. 

Min tulpanpelargon fick också ett övervintringsställe i förrådet. Hoppas den klarar sig. Nu dricker jag kaffe för andra gången idag och ska läsa ut min bok. 

/Kajsastina











lördag 25 oktober 2014

En fransk stad

Nu ser jag på TV2 en dramaserie "En liten fransk stad". 

Ambitiös och påkostad fransk följetong om livet under andra världskriget och den tyska ockupationen i den fiktiva byn Villeneuve. Stor vardagsdramatik, kärlek och relationer varvas med krigets fasor och intriger. 

Här är länken till en trailer. Det blir litet väl långt med två avsnitt, men alltid fastnar det någon fransk fras. 


/Kajsastina


Vem skäms egentligen mest, vi eller dom?


Lyssnade på Konflikt (klicka på länken) i P1 och inser att frågan om romernas tiggeri är mer komplex än vad jag föreställde mig. Jag blev ännu mer kluven i den här frågan, men känner att vi måste ha en mer humanitär inställning. 

Till höger en länk till artikel i DN 23 okt. Också mycket läsvärd. 

/Kajsastina

torsdag 23 oktober 2014

Har blivit en stickoman!

En helt vanlig torsdag utan inbokade tider - en dag då jag hade planerat in allt jag inte hunnit i veckan som städning, tvätt, handling och ett kaffemöte. Men vad gör jag istället? Rensar bland garnhögar och stickprojekt! Har nu  öjt undan det värsta i kök och sovrum och sedan har jag stickat i två timmar. Men vad sjutton! Ingen annan än jag själv bestämmer över min dag! Tre dagar i veckan använder jag ju till min styrketräning, så inte undra på att allt samlas på hög. Äldsta dottern har varit upptagen i över en månad av sin försäljning av hus och flyttar till lägenhet närmare stán i början på november. Det märks att hon brukar hjälpa mig med en veckostädning var 14:e dag. Plockade fram min städlista med punktstädning, men det funkar inte ändå, jag är ju hemifrån 3 halva dagar i veckan. Kommer hem och vilar efter träningen. 

De här långa sockarna stickade jag förra vintern. Har rensat bland mina garn och stickprojekt då jag hittade dem. De kommer nog till användning, både inne på kalla golv eller till en kappa då jag har kjol. Jag har ju biverkningar i underbenen och fötter efter cellgifterna, men har börjart vänja mig vid det. 




Sedan har jag stickat sockar till kyrkans basar och nyligen avslutat en lång sjal,  vem som får den får visar sig före jul. Gillar verkligen det här mjuka, luddiga garnet, Alpacka Brushed Silk så jag började på en sjal till. Det går helt enkelt inte att sluta sticka då jag är inne i en stickperiod! Ska också sticka raggsockar till svärsonen att ha i sommarhuset, där det är kalla golv. 



Det är två trådar av garnet, ett i dovt rosa och ett i natur. Den här färgen passar nog barnbarn E. Stickor nr 9. Rundstickor är bäst och det blir ingen påfrestning på rygg eller händer! 


Nu försöker solen titta fram, så jag tar mig i kragen och går ut. 

Trevlig helg!  

/Kajsastina

måndag 20 oktober 2014

fredag 17 oktober 2014

AF ska förbereda för 90-dagarsgarantin.


De senaste sex åren har
35 000 ungdomar befunnit sig i arbetslöshet. Löfvén föreslår nu jobb, praktik, utbildning och andra AMS-åtgärder som ska kunna ge ungdomar sysselsättning inom 90 dagar. Det handlar ju inte om riktiga jobb, men statistiken kommer nog att se bra ut om deras förslag går igenom.


Alliansen har infört flera reformer för att långsiktigt minska utanförskapet bland unga men mer behöver göras och de var på god väg. Alliansen slopade arbetsgivaravgifter för arbetslösa och sjukskrivna och halverade arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Alliansen har gjort det billigare att anställa dem som bäst behöver ett jobb. De tar bort fas 3 och bidragsarbeten. De har inte gjort panikinsatser som nu föreslås utan arbetat långsiktigt. 

Det går inte att trolla fram arbeten. Att ge företagen ersättning för en ungdom att ha en praktikplats/lärlingsplats är väl bättre än att hitta på jobb, som inte finns. Varför ska företagen anställa unga som inte har en användbar utbildning?  På sjukhusen kan ungdomar utan utbildning inte få arbeta. Det är ett alltför viktigt jobb.


Socialdemokraterna vill göra det tio miljarder dyrare att anställa unga. Att införa en ungdomsskatt är direkt oansvarigt och hur leder det till fler jobb? Man byter ut riktiga jobb mot AMS-platser och bidrag. Arbetsmarknadsstyrelsen ska kontakta kommunerna också för att skapa arbeten. Det nämns ingenting om att önska samarbete med företagen. Ändå nämner man 32 000 trainee-jobb, som ska trollas fram. Varför ett engelskt ord, jag skulle säga praktikplats. Jag hoppas verkligen att Alliansen m fl går emot det här förslaget.

Nu lämnar jag dagens tankar på politiken.

/Kajsastina


torsdag 16 oktober 2014

Min bokhög





På mitt nattduksbord ligger de här böckerna och väntar. Fick lägga Anils skugga åt sidan medan jag läste Det fjärde riket, vilken jag lämnade tillbaks till biblioteket idag. Har skrivit om den på Kulturkollo. Jag hoppas att jag snart får tid att skriva in min bedömning av andra böcker jag läst. 


/Kajsastina

söndag 12 oktober 2014

Sköna Söndag!


Nu är jag inne på söndagens andra kaffedrickning. Veckan har varit bra med styrketräning tre dagar, men tyvärr  tekniska problem med mitt bredband. Beställde ett mobilt bredband från Tele2 i fredags. Ett fint slut på veckan i i lördags, då jag träffade "pojkarna". Ska dit och vara med Erik på onsdag. Lärarna har studiedag och pappa är i USA och dotter har börjat ett nytt arbete. Blev bjuden på god indisk gryta tillagad av barnbarn A. Sedan for jag hem, lätt lummig, och såg Downtown Abbey, ett mycket dramatiskt avsnitt! 

Ha en skön Söndag!

/Kajsastina

Min sjal växer













/






Stickar den här sjalen i Alpacka Brushed Silk med rundstickor nr 6. Garnet är fint men här och där tunnare. Funderar på att sticka en till med dubbelt garn och stickor 9. Får pröva mig fram, eller har någon förslag på ett annat mohairgarn som passar till en lång sjal att viras flera varv runt halsen? 

/Kajsastina

lördag 4 oktober 2014

Demokrati- och kulturminister!



Nu har Löfvén levererat en regeringsförklaring. Med  en minoritetsregering förstår jag att det blir  många som ska bestämma. Det är lättare när några stycken ska bestämma eller hur? I kommunerna blir det många konstellationer mellan S, M, Miljöpartiet och flera. Många ska nu vara med och bestämma och alla löften ska infrias. Blir det då  inte mer utgifter och var ska de tas. Ja, skattehöjning kanske? Man lovar runt men håller kanske tunt?  Återstår att se.

Ett intressant val är Alice Bah Kuhnke, som blir demokrati- och kulturminister. Länk till dagens kommentar på SvD.




torsdag 2 oktober 2014

Ikeabesök och 80-årsfirande


Igår var jag trött efter alla dagens sysslor. TRE timmar på Ikea med dotter K. Hon har semester den här veckan, då hon är mellan två jobb. Hon har haft sitt nuvarande arbete i sex år och då hon blev tillfrågad om det här arbetet tackade hon ja. Pojkarna är ju så stora nu,  det är ett bra läge och hon behöver inte pendla till stán. Så hon kastar och planerar i garderober, därav besöket på  Ikea. Köpte själv bara litet glas och underlakan.

På onsdagar går jag på "öppen onsdag". Jag hann inte dit till ½ 12 utan kom senare. Det var trevligt trots att jag hade mer värk efter att ha knatat runt på Ikea. En dam hade fyllt 80 år i veckan och hon firades med blommor och tårta. Naturligtvis fotade jag, men vill inte lägga ut kort på dem. Ungefär som bilden såg det ut, fast vi hade kaffemuggar i händerna. Har aldrig sett en så fräsch och glad 80-åring!

Idag skulle jag ha haft vattengympa, men ringde och avbeställde den igår kväll.  Då jag kom till första passet skulle ledaren ha 200 kr i handen! Jag ringde ansvarig på SPF och detta belopp skulle betalas förutom ca 600-700 kr. Inbetalningskort skulle komma då de räknat ut vad det skulle kosta.  Jag bestämde då att avboka, tycker  inte det var värt att lägga ut nästan 1000 kr. Dessutom skumt - det här måste ju vara "svarta pengar". På vårterminen betalade vi bara det som stod på ett inbetalningskort, men vi köpte en present som tack till ledaren. Jag har ju styrketräningen, så jag får ta ett extra pass där istället.  Skulle få ett inbetalningskort för två gånger som jag varit med.



Resten av dagen blir det att köra runt "snabeldraken" och ta upp "tussarna" efter katten Sessan och sedan såptorka golv. Hur kul är inte det!

Ha det!

torsdag 18 september 2014

Min bästa tid är nu



Jag gillar verkligen månaden September och den vackra hösten. Istället för att göra allt jag borde njuter jag av detta underbara väder. Det måste ju vara något speciellt med en månad som man har skrivit en låt om. Klicka här till höger Harry Belafonte och njuut!


Minns i november, den ljuva september,
den tid då äpplet faller moget.
Grå är november men ljus är september,
för den som bara väntar troget.
Mörk är december men ljuv är september,
då livet är öppet och redoboget.
Dofter vi anar och vinden oss manar att följa.
Följa, följa, följa, följa,
följa, följa, följa, följa.
Minns i november, den ljuva september,
då solen styrs med silkestömmar.
Grå är december, men ljuv är september,
då natten ger oss gyllne drömmar.
Ljuv är september – en helt annan timbre
får fåglarnas drill och vart källsprångs bölja.
Hösten vi anar och vinden oss manar att följa.
Följa, följa, följa, följa,
följa, följa, följa, följa.
Mörk är december, men ljuv är september.
Du vet att vintern kommer åter.
Minns då september, den ljuva september,
då bara tårepilar gråter.
Grå är november och kall är december,
men ljuv är september, då råg ses bölja.
Spar dina tårar. vi vet ju att vårar ska följa.
Följa, följa, följa, följa,
följa, följa, följa, följa, följa.

Try To Remember
Amerikansk originaltext: Harvey Schmidt (ur musikal

Ha det gott!

/Kajsastina


måndag 15 september 2014

Dagen efter ...


Vem vann valet? Ja, inte svenska folket. Sverigedemokraterna fördubblade sina röster och är det tredje största partiet. Både Moderaterna och Socialdemokraterna har blivit försvagade. Om sedan Moderaterna och Socialdemokraterna fortsätter att minska blir det  kaos. Löfvén ska nu bilda en minoritetsregering. Vi får se hur det går. Det gör det säkert, men det värsta är Sverigedemokraternas framgång. Svenska folket har fått det valresultat vi förtjänar. Okunnighet och rädsla styr människor som röstar på SD. 




Idag har vi en vacker septemberdag. Tog bussen till bibblan och hämtade bokade böcker: Sörja för de sina av Kristina Sandberg och Anils skugga av Michael Ondaatje. I dagarna utkommer Sandberg med den tredje romanen Liv till varje pris om hemmmafrun Majs klassresa. Dotter K kom till S:a centrum och vi åt lunch. 

Eftermiddagen, tre timmar, har jag vistats på balkongen och stickat. Kan inte koncentrera mig på läsning idag. Det blev sent igår natt. 



Jag hade lagt upp till en huva med sjal, men insåg att den var för barnslig till barnbarnet och dessutom går hon alltid barhuvad. Så nu blir det en 1,5 m lång sjal! Färgen är ok, så det får bli en julklapp. Bäst att börja i tid. 

/Kajsastina

söndag 14 september 2014

Synpunkter så här på Valdagen. Utmattningssyndrom är på modet trots att vi har det så bra i Sverige!

Idag skrev jag en kommentar till Maskroskvinnan, men publicerar det här också. Jag gillar verkligen hennes blogg i övrigt, men att dag på dag påpeka att allt i livet som gått fel beror på Alliansen är inte trovärdigt. Jag tror på människans fria vilja och inneboende kraft. Att förlita sig på någonting utanför sig själv, t ex att det blir regeringsbyte. Vips så är min tillvaro räddad! 

För egen del är jag rädd för vad som händer i morgon då sossarna och miljöpartiet ska försöka samsas med hjälp av vänstern. Har vi sett någon långsiktig gemensam plan?


Ytterligare ett problem: Om man röstar på de rödgröna beredes väg för Jimmy Åkesson som kommer att bli en vågskål. 


Har suttit på balkongen i många timmar idag. Till vänster bild på chokladplantan som först nu börjat blomma. Ska försöka få den att övervintra.

Kommentaren
"Det som hänt människor idag med utförsäkringen beror inte på alliansen enbart! Blev själv utförsäkrad i slutet på -78 då sossarna styrde. En ryggsjukdom som gjorde att jag inte kunde sitta! Sålde hus, tog lån, utbildade mig till lärare (hoppade på två kryckor under första delen av utbildningen). Blev hyfsat bra och flyttade 80 mil med två tonårsbarn till ett fast jobb. Nu kunde jag själv besluta om min kropp och inte sitta fast på arbetsplatsen utan variera ställningarna och gå och stå. Jag tycker det blir ett alltför ensidigt tjat på Alliansen, speciellt som sossarna också tog bort sjukpenningen under sin tid. Dessutom blev det alltför många sjukpensionärer under deras styre. En nära vän kunde bara med ett läkarintyg om ett skadat knä (från en kompisläkare) få förtidspension. Det var det som Alliansen försökt rätta till. Det ska löna sig att arbeta. Det ska inte löna sig att leva på bidrag. 

Nu blir det åter fler bidrag, fler påhittade jobb. Anser att vården är så viktig att där inte ska finnas outbildade ungdomar (s k traineejobb som Löfvén har pratat om). 


Då jag hade utbildat mig och flyttat fick jag rätt mot Försäkringskassan i domstolen. Det hade då gått fem år och jag hade förlorat ekonomiskt, men bestämde mig för att inte inta en offerroll. Har aldrig haft ett bidrag i hela mitt liv.


Min oro är att vi vaknar i morgon till en röra och vår ekonomi sätts på spel. Alliansen har haft en plan och de har genomfört exakt det som de utlovat. Har som pensionär fått minskad skatt ett flertal gånger. Vi måste ha fler i arbete för att ekonomin ska gå bra och pensionerna bygger helt på det. Löfvén lovar nu guld och gröna skogar, men har ingen långsiktig plan. Nu blir det ett Sverige, där jag får vara med och betala bidrag till de som inte arbetar.

Jag gillar verkligen din blogg (är själv ett maskrosbarn, men för mig har det varit en drivkraft). Som vuxen måste man ta ansvar själv och inte skylla på sin barndom eller Alliansen. Försöka att se mindre ensidigt på de sjukskrivna. Många, inte alla, trivs i offerrollen och vill inte ens försöka. I en liten stad, där jag bodde, fanns det i den sångkör jag var med i minst tio unga kvinnor med "utbrändhet"(-80-talet). Det fanns inga jobb för dem, så de blev sjukskrivna. Det var under sossarnas tid.

Utbrändhet kallas idag för "utmattningssyndrom" eller "kronisk trötthet". Denna diagnos har haft många namn och runt sekelskiftet kallades den för "neurasteni". Min tes är, högst privat är den, att idag påstår man att arbetet har gjort att man fått den här sjukdomen, men oftast beror den på relationsproblem, privata bekymmer och att man ska hinna med så mycket på fritiden. Man kanske har en neurologisk svaghet, vilken gör att man inte klarar stress. Jag har träffat många människor under de 20 år som jag arbetade som lärare i ekonomiska ämnen på ett gymnasium. Vid ett möte med en rektor blev jag utsatt för påhopp och ett samtal som urartade genom att han skrek åt mig. Jag stod på mig och föll inte ner till hans nivå utan höll mig lugn och talade också mer långsamt. Anledningen var att han behövde någon att hacka på då han mådde dåligt. Nästa dag var han sjukskriven för "utbrändhet".


Har själv en bekant som lyckats vara sjukskriven (ja nu är det väl sjukpension) i 18 år för elallergi! Det är också en diagnos som inte finns (enligt professorn på Hud vid Umeå universitet). Hon orkar göra allt möjligt som jag inte kan, men så är hon yngre och jag själv är senior som lever ett bra liv trots två kroniska sjukdomar. Mvh"


Bilden på mig tagen på årets sista balkongdag?

/Kajsastina


torsdag 11 september 2014

Simon's Cat in "Cat and Mouse" | Disney Favorite

Jag har vunnit böcker på Kulturkollo på FB

Hurra!
Jag har vunnit två böcker på Kulturkollo. 

Nu har jag en helt tom dag att se fram emot och göra något bra av. Ska bland annat till Sollentuna bibliotek, där jag kollat några böcker som finns inne: Anils skugga av Michael Ondalje, Dinas bok av Herbjorg  Wassmo och Sörja för de sina av Kristina Sandberg. 


/Kajsastina

onsdag 10 september 2014

Memoaradresser - Bostadsadresser i mitt liv 19 st

Sitt livs bostadsadresser visar Ewa på bloggen eva swedenmarks värld. Har själv flyttat många gånger och det är första gången jag skriver ner dem.
Här kommer mina:




Skånegatan i Stockholm
Brahegatan i Västerås
Long Island, New York
Hyannis, Massachussets
Brahegatan i Västerås
Pettersbergsgatan i Västerås
Bergsgatan i Västerås
Korpralsvägen i Umeå
Bagartorpsringen i Stockholm
Mariehemsvägen i Umeå
Täfteå utanför Umeå
Prinsgatan i Umeå
Vargvägen i Umeå
Mariebergsgatan i Umeå
Nibblesbackevägen  i Köping
Fjärilsgatan i Köping
Svärmaregatan i Köping
S:t Olofsgatan i Köping
Skyttevägen i Sollentuna


Nu skriver jag ner litet mer i detalj, försökt korta ned det. Ja då kör jag: 

Föddes på Skånegatan i Stockholm. Vid 4 års ålder försvann min Far till USA och jag flyttade med min bror till Farmor o Farfar på Brahegatan i Västerås. Modern sjuklig. Här växte jag upp, gick i läroverket och tog Handelsgymnasieexamen. Blev chefssekreterare på ASEA, tog tjänstledigt för att resa till USA och besöka min dåv fästman i Montreal, Canada. Bodde här på Long Island, New York (arbetade på Fars resebyrå). Sedan tog jag plats som au pair i Hyannis, Massachussets. Kom hem efter ett år tillbaka till Brahegatan i Västerås. Flyttade till egen lägenhet, Pettersbergsgatan. Gifte mig (med en annan man) och bodde då på Bergsgatan i Västerås (ett år ca). Vi flyttade till Korpralsvägen i Umeå (pga mannens arbete), fick en dotter, sedan till Bagartorpsringen i Stockholm (pga mannens arbete). Nu gick flyttlasset igen pga mannens arbete till Mariehemsvägen i Umeå. Det här var den bästa tiden i äktenskapet. Vi fick en dotter till. Jag tog hela tiden halvtidsarbeten som sekreterare, men i Umeå fanns inga större företag. Nu blev det äktenskapet sämre i och med att vi flyttade ut på landet: Täfteå utanför Umeå. Här drabbades vi av oljekrisen och sådant så jag kunde inte arbeta. Flytt tillbaks till stán: Prinsgatan i Umeå. Här brann flyttlasset och vi förlorade större delen av vårt bohag. Mannen arbetade jämnt, vi flyttade till ett kedjehus, Vargvägen i Umeå. Jag arbetade halvtid på flera ställen, men 78 deklarerade maken att han inte ville försörja mig och jag skulle gå upp till heltid mot att han började prata med mig 15 min om dagen (enligt familjerådgivaren). Otrohet. Skilsmässa. Sålde huset och flyttade 10 min bort till en fin nybyggd marklägenhet, Mariebergsgatan i Umeå. Ichias vid flytten dit. Sjuk i 3 månader. Träffade mitt livs stora kärlek i sju år åren -77 till -84. Hade börjat plugga, Engelska 40 p, skulle bli kontorslärare med Svensk och Engelsk stenografi. Började vid Yrkespedagogiska institutionen och efter lärarexamen (skildes mina och vännens vägar). Fick fast tjänst i Köping, Nibblesbackevägen, sedan Fjärilsgatan, Svärmaregatan, S:t Olofsgatan. Båda döttrarna tog studenten i Köping, en trevlig tid för hela familjen med gott om pengar, äntligen efter att i några år levt på studielån.Trivdes mycket bra med arbetet på gymnasiet i staden. Efter pensioneringen flyttade jag till  Skyttevägen i Sollentuna. Två vuxna döttrar bor här med män och två barn var. Här trivs jag med många intressen, trots besvär från några sjukdomar.

Var har Du bott under Ditt liv?


/Kajsastina