måndag 21 december 2015

Julkalendern i Svt




Årets julkalender har orsakat engagemang. Det är starka röster för och emot programmet. Kommentarerna är polariserade, t ex för: "bra", roligt", "väcker intresse" för barnens historia. Röster mot: "sämsta skit som gjorts" och "vart tog julkänslan vägen". 

Här får de uppleva hur barnen har levt under  olika tidsepoker, antingen som rik eller fattig. Det finns inte i några historieböcker. Att manusförfattarna skildrat det ganska tillspetsat och med humor tycker jag inte gör något. Det är ju underhållning. 

Jag har inte sett alla avsnitt men vet att mitt 11-åriga barnbarn tittar och gillar, just för att han är intresserad av historia. Maten och kläderna tycker han är intressant. Det finns också en del ironi i det hela, som barn faktiskt förstår. Ja inte treåringar kanske men äldre barn. 

Jag tycker att det är ett bra grepp av Svt att inte undervärdera barnen och att våga testa något annat än gulliga familjer som bara är intresserade av tomtar o dylikt. Jag tror att det finns mycket research bakom, vad gäller historien, Tareqs mat och kläderna. Barnen spelar också bra, liksom Erik och Lotta. 

Det är ju ändå en serie och där får man ta sig friheten att inte skildra exakt hur det var ett visst årtal utan tendenserna i samhället. Ni som inte gillar serien, får stänga av och vänta till nästa år. 

/Kajsastina





lördag 19 december 2015

God Jul!



Lägg till bildtext


Med den här animerade granen av Evan önskar jag alla bloggvänner och andra en skön Julhelg. Bilden lånad av http://www.alderaan.se/.

PS Kom nyss hem från bibblan med fem låneböcker. Hoppas att de får plats i packningen.
Blir ju borta sju dagar. DS. 


/Kajsastina

måndag 14 december 2015

Luciamorgon med vacker utsikt

De här bilderna är tagna kl 0600 den 13 december. 
Belysningen är fortfarande tänd och en gnutta solljus är på väg upp. 


Igår samlades nästan hela min familj på äldsta dotterns födelsedag, döttrarna med män och  E 17 år och barnbarnspojkarna A 14 och E 10 år. Barnbarn C träffar jag i jul, men han studerar på Ekonomlinjen i Lund. Vi fick en liten julbuffé i förskott och allt smakade mycket bra. Hälften av familjen reser till Hamburg för att fira med släkt där.

Jag har inte hunnit läsa så mycket den senaste veckan, har varit upptagen av allt möjligt: avslutning på Qigong m.m. På onsdag bjuder kyrkan på risgrynsgröt och skinksmörgås plus en del annat gott till kaffet som tack för vårt arbete till julbasaren. Jag avskyr att gå i affärer före jul men måste nog hinna ta en tur till Sollentuna centrum för vissa inköp i nästa vecka. 

Återkommer efter julhelgen då jag läst klart den senaste boken Syndafallet av Margaret Atwood. 

Ha en skön julhelg alla! 

/Kajsastina


lördag 5 december 2015

Syndaflodens år av Margaret Atood

Efter TV-programmet På spåret igår började jag läsa min nylånade bok av Margaret Atwood. För ett tag sedan läste jag tillsammans med Kulturkollo Oryx & Crake. Blev nyfiken på den här boken som kom några år senare.

Den här romanen har M Atwood skrivit med anknytning till den tidigare och jag tror att den är viktig och intressant, men framför allt skriver hon så bra.


Önskar alla en trevlig andra Adventshelg! 



/Kajsastina 

fredag 4 december 2015

Saffransdeg och annat julprat



Kyrkans basar är avklarad och jag kan ta det lugnt, åtminstone med julförberedelser. Har egentligen inte många de senaste åren. Trodde jag! Enligt äldsta dottern behöver jag bara sätta mig i deras bil och resa till Värmland. Vi blir borta till den 28 dec. Så fick jag höra att de tänkte köpa sill så  jag bestämde att göra min citronsill. Det går ju så fort, bara att skära och varva i en glaskruka. Det enda jag numera äter på julen är sill, lax och Janssons. Har fortfarande värk i axel och arm....

Ingen skinka, inga charkuterier över huvud taget äter jag längre. Inte heller sötsaker och kaffebröd. Jag måste mäta blodsockret en g i månaden. Jag bakar ändå åt de andra och litet bröd vill jag ha hemma att bjuda på.

Barnbarn A vill baka med mormor: saffransbröd med fyllning, berättade dotter idag så i morgon tar jag mitt noga utprovade recept och far hem till dem.  Alla gamla recept innehåller alldeles för mycket socker och jag testade ett från Hemmets Veckotidning nr 46 då jag bakade till kyrkan. Också bakningsproffset Rasmusson (från Hela Sverige bakar) anser att Kesella är ute; brödet blir torrare och smuligare av det. Hemligheten är smör, mycket smör, och att verkligen inte ha i för mycket mjöl. Hon nämnde inga mängder, men nedanstående recept bygger på hennes idé och jag garanterar att det blir saftigt och gott.

Ta i god tid fram smör så att det får mjukna innan baket.

50 g                       jäst
4 ½ dl                    mjölk, ljummen
2 kuvert                 saffran
½-1  tsk                 stött kardemumma
1 ½ dl                    socker
½ tsk                      salt
ca 13 dl                  vetemjöl special
175 g                      mjukt smör

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en skål och rör ut den med lite av mjölken. Ta i resten av mjölken, saffranet, kardemumman, sockret och saltet.
  2. Rör i ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 1 ½ timme.
  3. Baka ut till lussekatter eller gör en längd med fyllning.
    Lussekatter: Rulla ut till längd, skär i bitar och forma till lussekatter. Tryck i russin och pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 6-8 min ca 250 grader.
    Fyllning till längd: 100 g smör, ½ dl strösocker, ca 200 g riven mandelmassa.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 min.
Det är nu under adventstiden jag behöver litet mysigt hemma, men jag har inga julstjärnor i år, istället köpte jag en julkaktus. Amaryllisen är knopp nr 2. 





Igår kväll hade jag gjort klart alla raggsockar. Fann undanlagt ca 8 hg av ett ljusgrått garn, Drops Alaska. Lade nyss upp maskor till en kofta på rundstickor.



Koftan blir ett långtidsprojekt att sticka på litet då och då. 
Rundstickor är skonsammare för nacken tror jag. 

/Kajsastina

fredag 27 november 2015

Tack Lennart Hellsing




Lennart Hellsing är död, han blev 96 år och var aktiv in i det sista. Jag växte upp med Lennart Hellsings barnpoesi och minns många ramsor, figurer och också melodierna till. Man blev glad av dessa roliga, ibland tokiga, rim och ramsor. De tonsattes men vet inte av vem. Många teckningar till gjordes av Poul Stroyer.

Spontant minns jag
"Här dansar Herr Gurka både vals och Mazurka"
"Lappricka Papricka Puddingpastej"
och inte minst "Krakel Spektakel Kusin Vitamin

Krakel Spektakel
Kusin Vitamin 
hängde och slängde i en gardin.
För hej å hå gardinen den blå
Krakel spektakel vad tänkte du på?

Berättelsen om Bagar Bengtsson däremot var en tragisk historia, men den går ungefär så här:

Bagar Bengtsson glad och lugn
gick varje morgon till sin ugn ...

Nu är Bagar Bengtsson död
Han har bränt sig på sitt bröd
och ligger i en limpa...

Bageriet lades ner
ingen bakar kakor mer ...

Bagar Bengtssons bageri 
bor sen en bofink i 
där sjöng han denna sång om B. B.



Men en stjärnklar lussenatt
så kom bagarns lussekatt och åt upp fågeln.

Den här sagan är kanske något kuslig för barn, men ordlekarna var bra.

/Kajsastina

Första Advent. Adventsbasaren snart i mål.




Sitter med tända ljus och en kopp kaffe efter frukost. I onsdags prissatte vi alla saker till basaren och idag ska vi ställa fram på bord. Själv kommer jag att baka lussekatter ikväll som ska säljas. Brödet brukar ta slut mycket snabbt.  Har lagt in en header på bloggen men hinner inte ta in den i ett bildprogram, förstora den och centrera den. Det får bli efter basaren.

Ha en skön Första advent!

/Kajsastina

lördag 21 november 2015

Jag är Kina av Xiaolu Guo

Titel: Jag är Kina av Ziaolu Guo
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 415
Första meningen/meningarna: 
"Allra käraste Mu, Solen skiner klart. Förbannade gamla himmel. Jag känner mig tom och naken. Min själ är tom så när som på bilden av dig." 

Ett brev som en kinesisk popmusiker Jian Kublai skrivit till sin flickvän Mu inleder boken. Brevet följs av flera och deras brevväxling hamnar hos en kvinnlig översättare, Iona, som blir mycket fascinerad av paret som har skiljts åt några år tidigare. Vi får reda på att Jian har varit med vid studentdemonstrationerna på Himmelska fridens torg 1989 och befinner sig på flykt. Först befinner han sig i London på mentalsjukhus, där han hamnat av misstag då han inte lyckats göra sig förstådd och fått något slags raseriutbrott. Mu, som är poet, är kvar i Kina. Kärleken mellan dem är passionerad men tragisk. Ionas liv är inte heller speciellt lyckligt och hon sugs in i de här breven, som inte bara handlar om känslorna mellan Jian och Mu, utan också ger henne en inblick i det moderna Kina med censur och diktatur. Jian berättar i breven vad han känner för sitt land. Romanen sträcker sig över flera kontinenter, han hamnar bland annat i Schweiz, men jag ska inte avslöja slutet här. Boken är lättläst trots det starka innehållet. 

Mitt betyg: 3/5
✩ ✩ ✩ ✩ 

Ziaolu Guo föddes 1973 i Kina och är numera bosatt i London. Hennes bok Kortfattad kinesisk-engelsk ordbok för älskande nominerades till Orange-priset. Jag såg en intervju med henne på TV och blev intresserad av boken. 

/Kajsastina

Personlarm med 130 decibel!



För några år sedan bodde mina vuxna barn många år i Paris resp London. Jag reste till dem vid jul och sommar och jag ville känna mig trygg. Jag hade ett personlarm med mig på resorna, också användbart på kvällar då jag reste med tåg från Köping till Västerås och läste en fortsättningskurs i Franska. Nu har larmet varit trasig i flera år, så jag stegade in till Teknikmagasinet igår och handlade den här fiffiga saken för 150 kr. Den ska bäras på handleden och är mycket diskret. Hoppas jag slipper använda den, men ni ska veta att jag bor i Edsberg, en stadsdel i Sollentuna, där det de senaste tre åren förekommit flera skottlossningar. Nu sitter 2-3 st personer i fängelse, så det har lugnat ner sig. 


fredag 20 november 2015

Bilder från en kylig promenad i november. Bokläsning: Bränd himmel av Gilly Macmillan


Tidigare idag var jag i Sollentuna centrum och vid tretiden kände jag att jag var tung i huvudet av den dåliga luften där och all stress med julhets. Släppte allt jag höll på med och gav mig ut. Premiär för mössa idag och det behövdes för luften var kylig men den kändes skön att andas in. 

Solen på väg ned på andra sidan Danderydsvägen. 

Här ser jag månen i skyn då jag kommer
till Edsbergs centrum.
Efter handlandet tar jag vägen
 förbi vår fina blomsterhandel
Här skyltar man med vita orkidéer.
Jag gillar verkligen vita blommor. 
Nu har jag kycklingklubbor i ugnen och till det ska jag ha ugnsbakade rotfrukter. Sås: Yoghurt smaksatt med litet citron och honung. Var på syster Emma på förmiddagen och köpte vin. Prisvärt och gott vin, bild nedan. 



Jag har läst ut boken Jag är Kina och nästan skrivit klart en bedömning. Började på förmiddagen läsa 
Bränd himmel. Kommer säkert inte att kunna släppa den ifrån mig förrän jag har läst klart. Kvällen är räddad och jag slipper alla dåliga TV-program!


Handling
Rachel Jenner är fotograf och ensamstående mamma och låter sin åttaårige son Ben springa före till en repgunga när de är ute i skogen en söndag eftermiddag. Ben är utom synhåll bara en kort stund. Sen är han borta och Rachel befinner sig mitt i varje förälders mardröm. Allt blir svart. Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra eftermiddagen? Och finns det fortfarande en chans att hitta Ben vid liv?

Önskar alla bloggvänner en God helg!


/Kajsastina

måndag 16 november 2015

Amaryllisen blommar för tidigt. Bokläsandet går framåt .....


Amaryllisknölen från ICA har slagit ut och blommar trots att jag inte vattnat den, men det kommer en till. Förresten är det den här tiden jag behöver piggas upp inne och inte närmare jul. Jul är något som  jag inte tänker på något nämnvärt, men basaren i kyrkan är om  1 ½ vecka. Sedan rullar veckorna på utan att jag behöver anstränga mig.  Jag har inte stickat på ett par veckor då jag har fått problem med höger axel och arm trots träning. Tror inte att det är stickandet för då rör man ju på händer och armar. Har en tå kvar innan jag kan lämna in den sista sockan till kyrkan. Utan det är framför allt datorn som är boven. Har köpt ett stöd i metall till att hålla boken jag läser. Får se vad jultomten har åt mig, en läsplatta kanske? 


Nu har jag satt på äggklockan på 15 minuter och avslutar inlägget då den ringer. Sedan blir det armgymnastik och tryck mot dörren för att motverka den utsträckta armen framför datorn.

/Kajsastina

torsdag 5 november 2015

Födelsedagsfirande och påbörjad bokläsning: Jag är Kina av Xiaolu Guo

Veckan har rusat iväg och mina vanliga vardagsaktiviteter fick flytta på sig, då vi i förrgår firade barnbarn A. Han fyllde 14 år och hade önskat sig Daube de boeuf à la provençale till middag. Mycket god rätt, som är vanlig fransk husmanskost.  Han fick presenter och vi sjöng alla för honom till citronmarängpajen.

Bilden lånad från cuisine.journaldesfemmes.com

Jag har inte läst så mycket den här veckan. Inte heller stickat, då axeln är irriterad och värker. Men ikväll har jag börjat läsa Jag är Kina av Ziaolu Guo.

/Kajsastina

söndag 25 oktober 2015

Promenad till Edsviken lördag den 23 oktober

Promenad mot Edsviken, Yxvägen
I hörnet av Yxvägen och Landsnoravägen
 fann jag detta vackra höstträd.


Nu står jag vid den nya utsiktspunkten
som
byggts ut med räcken och sittbänkar. 



Mjölkkällareberget står det att läsa om på den här skylten. 


I den här gamla stapeln kan barnen få klättra.
 Till vänster är det en rutschkana. 
Hela vägen nedanför finns det sittbänkar. 


Också här längre ned finns trappbänkar där man kan sitta och njuta av utsikten mot Edsviken.  


torsdag 22 oktober 2015

Utlottning på Kajsas bokblogg




Kajsas bokblogg firar födelsedag och lottar ut böcker på sin blogg. Klicka här om du vill anmäla dig. 


tisdag 20 oktober 2015

Nu mår jag mycket bättre.

Jag gillar Benny Andersson med orkester och Tommy Körberg och Helen Sjöholm. Har nyss lyssnat på: Nu mår jag mycket bättre, vilket jag också gör idag! Klicka på länken om du vill lyssna. Har testat pumpstavarna som jag lånat av dottern idag. Det är fortfarande varmt ute och dagsljuset är viktigt.

I brist på katt pysslar jag med mina blommor. Här en bildserie.

Fem babytulpaner. Gunnels tips i TV-programmet Gokväll.
I köket har jag just nu Dr Westerlunds blomma. 
Knyckte två skott och klämde ner i en kruka.

 Plättar i luften köpte jag i en färdigförpackad påse
 tillammans med Clivia, Decorum och Kristi törnekrona. 

Den senare är giftig för katter, men jag har ingen längre. 
Till höger "hot lips", en tacksam växt om man planterar om den då den växer till sig. 
I sovrummet stänger Klöverblomman bladen för natten.
En orkidé på sluttampen
och bakom den en orkidé på tillväxt. 
Gingsengväxten i vardagsrummet är 5-6 år.  
Mitt blombord i vardagrummet. Murgrönan har fått komma in från balkongen.
Till vänster Clivian och till höger Decorum. 


I eftermiddag har jag börjat läsa De sista vittnena av vår nobelpristagare Aleksijevitj.

/Kajsastina

söndag 18 oktober 2015

Förkylning, Downtown Abbey och bokläsning

Har en släng av en förkylning men utan feber, vilket jag sällan har. Huvudet, nacken, rygg, ben, höfter, ja värk i hela kroppen + illamående. Inget som jag är van vid (Sjögrensvärken) utan också en mer förlamande trötthet, som gör att benen inte bär. Det har pågått i över en vecka, kanske beroende på att det inte bryter ut. Har väl också ätit för litet så att kroppen går på sparlåga. Men så blir det då ingenting smakar. Idag har jag ätit en fryst rätt från Picard, "Poulet sauce teriyaki".Tidsbesparande och ganska gott. 


Igår låg jag ovanpå sängen med raggsockar, filtar och värmedyna och sov ett par timmar. Såg Downtown Abbey på kvällen. Det här avsnittet var utomordentligt bra! Jag ser fram emot sista säsongen. Sedan läste jag tre timmar till. Snart har jag läst ut "Kriget har inget kvinnligt ansikte". 

Idag har jag bestämt mig för att avstå från några uppdrag och koncentrera mig på mitt eget mående en tid. Kyrkan tar mycket tid. Som tur är har jag fortfarande lust att läsa böcker! Det är sånt man kan göra också då man är krasslig. Det finns så många böcker som jag vill läsa, men tiden, tiden. Oss emellan har jag nu bestämt att prioritera min hälsa, min läsning och barn och barnbarn. Är ganska trött på människor i min egen ålder. Några verkar inte ha levt på 70- och 80-talet utan lever i det förgångna och pratar om sin barndom och sådant som hände på 50- och 60-talet. Alla har också åsikter om det mesta och de ventileras högt i tid och otid. Ja, alla är vi väl olika och jag drar mig gärna tillbaka och tänker och reflekterar. Nu drar jag en filt över mig och läser resten av söndagen. 




Ha det gott alla bloggare och bokläsare! 

/Kajsastina

fredag 9 oktober 2015

"Kriget har inget kvinnligt ansikte"


Gick iväg vid ½ 10-tiden för att först dricka en kopp kaffe på Seniorträffen innan veckans Qigongpass. Gick en kurs i slutet på 80-talet och har haft det att ta till ofta. Det är mycket bra om man har värk någonstans och trots att det verkar lätt händer det positiva saker i kropp och själ. Under tiden hade jag fått ett mail från bibblan att min bok fanns att hämta. Jag sände en reservation på hemsidan fem minuter efter tillkännagivandet av årets Nobelpristagare. Snabbt!

"Det finns bara en enda utväg: Att börja älska människorna.
 Att förstå dem med kärlekens hjälp."

Jag började läsa kl 2 på eftermiddagen, men har fått ta paus flera gånger. Det är fruktansvärt realistiska skildringar. Författaren har intervjuat hundratals kvinnor  som deltog i kriget som sjukvårdare, prickskyttar och luftvärnssoldater. Meningarna är korta och orden träffsäkra, men innehållet är otäckt och mina känslor kommer i gungning. Jag brukar klara att läsa det mesta i ett sträck, men det blir värre för varje avsnitt. Utdragen ur kvinnornas berättelser varvas med censurens frågor och Aleksivevitjs tankar.

Har bara läst 45 sidor men fortsätter i morgon för hon skriver bra, otroligt bra. Det är viktigt att läsa om kvinnornas historia. Sedan skrev författarinnan om den och slutversionen kom ut 2004. 

Citat från sid 44:
"Vi grävde ... Den som fann något den kände igen tog upp det. Någon kom körande med en arm i en skottkärra, en annan hade ett huvud på sin kärra ... En människa förblir inte hel så länge när hon ligger i jorden, så alla hade blandats ihop med varandra. Och med jorden... Jag kunde inte hitta min syster, men jag fick för mig att en klänningsbit var hennes, för det var något välbekant med den... Morfar tyckte också att vi skulle ta den, så att vi hade något att begrava. Den där lilla klänningsbiten lade vi alltså i en grav..."

/Kajsastina

torsdag 8 oktober 2015

Årets Nobelpris i litteratur 2015 är Svetlana Aleksijevitj


Här är länken till en beskrivning av henne: SvD 7 sept 2015 


Jag hann nyss ta mig in på bibliotekets hemsida och beställa de här två böckerna. Hon har skrivit fem böcker, som alla är tegelstenar. 






 Citat från Ulrika Knutsson i P1 "Hon gör livet värt att leva, men jag trodde inte att hon skulle få Nobelpriset nu. Vilket betyg!

onsdag 7 oktober 2015

Pelargonerna åker nu iväg på vinterförvaring, trots att de var fulla med blommor!

Visst är den fin, tulpanpelargonen? 
Jag brukar inte se Gokväll speciellt ofta, så dags lagar jag middag. Råkade höra att trädgårdsexperten Gunnel skulle tipsa om pelargoner för ett par veckor sedan. Hennes tips: 
  • Vänd blomman upp och ner och skaka bort den lösa jorden. Häng den upp och ned med en papperskasse över mörkt och svalt.
  • Om du vill vara säker att få en blomma till våren, ta några skott och sätt i kruka så har du "babypelargoner" som får stå och ta sig och växa till sig. 
  • I och med att man tar skott blir blomman en aning nerklippt, men annars är det inte nödvändigt att klippa. Viktigt att blomknopparna tas bort.
  • Tag fram och väck den övervintrade pelargonen i februari. 
Bukett med nedklippta blommor och kraftiga gröna skott framför. 
Jag lyckades inte rädda min fina pelargon förra vintern, så nu ska jag pröva det här.

/Kajsastina

lördag 3 oktober 2015

Lördag den 3 oktober med promenad i solen, läsning och stickning

Kom nyss in från dagens promenad i solen. Igår läste jag ut Flickan som vandrade i öknen och då var kl 1.00 på natten. Sen frukost idag, men vad gör det?  Jag hann ändå gå ut i solen på promenad. 

Nu har jag missat att skriva en del bedömningar/recensioner på de böcker jag läst. Tänker börja med den senaste boken som jag minns bäst. Jag skyller på glaskroppsavlossningen, vars symptom har minskat. De svarta flugorna har blivit mindre och jag har fortfarande bra syn på ögat, trots flugskiten. Det kunde alltså vara värre! Det kan det alltid! Man har det som man tar det, en devis som tål att upprepas. Antecknar (på stenografi) i block då jag läser, men det är svårt att minnas tankarna och känslan som jag hade under läsningen. Metoden är kanske inte så bra, men jag skriver mest för min egen skull för att kunna gå tillbaka och kolla senare. Kan det sedan inspirera någon till läsning är det inte fel. 

Måste, som alla andra också laga mat, städa, men det går på rutin och det är ingenting jag skriver om numera.  Ä dottern kommer över idag eller i morgon, så på hemvägen köpte jag köpte litet gott bröd till kaffet. Jag har ju frysen full med mat från mathem.se och köpte bara Kefir idag. 


BÖRJAR NU MED DEN HÄR BOKEN 

OCH


fortsätter sticka klart raggsockarna till kyrkans basar i december. Jag hinner nog sticka ett par till.

TV: n har inga program som passar mig. Alla dessa lekprogram för vuxna är pest.  Om det är en bra film, börjar den så sent. Som tur är, kan jag välja en film på Netflix istället, om jag blir för trött på att läsa. Då kan jag sticka samtidigt. 

Önskar alla en Trevlig helg! 

/Kajsastina

torsdag 1 oktober 2015

OKTOBER

Bilden lånad från http://astrobloggen.damernasvarld.se/2014/10/12/vecka-42-horoskop/



Brittsommars
skira solflor
omfamnar
höstgrönskas
blida sötma

Flyttfågelflytten
förbi

Älgöde
prövas

Vindrikt 
våtväder
väntas

- Ingemar Flodén -

http://www.varmlandslitteratur.se/manadensdikt.htm

onsdag 30 september 2015

Vila - besök av "Sjögren"!

Sjögren (vä länk till sidan om det) kom på besök igår, han smög sig på mig, först med
muskelsvaghet, sedan molvärk i nacken, ryggen armarna och stark smärta i händerna. Har inte behövt använda handledsortoser på minst 5 mån men i morse plockade jag fram dem för att avlasta lederna i händerna då jag skulle sköta mina morgonbestyr. Åratals användning av tangentbordet är en av orsakerna till besvären. (Jag brukar skoja då folk undrar vad jag har gjort med mina händer: "jag har suttit vid ett tangentbord i 60 år! Var en av de snabbaste sekreterarna som kunde touch-metoden på dåv ASEA.) Under tiden som lärare i 20 år satt jag mycket vid datorn och författade material till undervisningen.  Nu blir det vila, vila och läsa och läsa. 

/Kajsastina

måndag 28 september 2015

Min bokhög på nattduksbordet september-oktober 2015



Lägger in en bild på min aktuella bokhög. Ordningsföljden är inte given, men just nu läser jag Flickan som vandrade i öknen av Vénus Khoury-Ghata. En underbar författare som inte behöver 800 sidor utan kan kondensera berättelsen. (Kul att just ordet kondensera används i boksammanhang. Ingrid påpekade det, men jag har hittat fler. Undrar vad det är för fel på ordet komprimera?) Sidantalet är 52 och hennes bok Sju stenar till den otrogna hustrun är på 186 sidor. Det här är inte en bok som man hastar igenom utan jag njuter av varenda ord och mening. Inom parentes kan jag berätta att boken är tillägnad författaren Torgny Lindgren. (Han är en favorit!) Hans roman Hummelhonung inspirerade Khory-Ghata att skriva denna berättelse. 

Jag har läst de flesta av Torgny Lindgrens böcker. Det finns ingenting nedtecknat i min blogg, då den successivt omvandlades och blev en bokblogg, ca 70%. Nåväl, bok nummer 2 i läsningen blir den bok som jag skall läsa tillsammans med Kulturkollo läser på FB,  Stenarna skola ropa av Ruth Rendell. Start den 4 okt. Jag har av någon anledning - vill kanske inte slösa tid på skräpböcker - slutat läsa deckare, åtminstone svenska. Då jag var in på bibblan låg en bok framme av samma författare, the Saint Zita Society. Därför hamnade den i högen. De flesta böcker söker jag på bibliotekets hemsida och reserverar . 

Kan knappt tro att det är den 28 september med den underbara brittsommardag vi haft idag.  Verkligen njutbart! Klockan  ½ 5 gick jag dagens stavgång innan middagen. Nu ska jag koka lingon som jag köpte på förmiddagen. 

/Kajsastina